Republica Moldova a fost condamnată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a „cauționat” violențele la care un polițist și-a supus soția, care nu a beneficiat de protecția pe care ar fi putut să o pretindă, relatează AFP.
CEDO a condamnat autoritățile de la Chișinău să plătească suma de 15.000 de euro reprezentând despăgubiri morale pentru această femeie, Lilia Eremia, care a sesizat judecători la Strasbourg.
„Deși cunoșteau situația, autoritățile nu au adoptat nicio măsură eficientă împotriva soțului” și „nu au știut să protejeze” victima de aceste „violențe domestice”, au apreciat judecătorii, conchizând că atitudinea autorităților „revine la a cauționa aceste violențe”.
Curtea a reținut încălcarea a trei articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, și anume interdicția unor tratamente inumane sau degradante, dreptul la respectarea vieții private și de familie și interdicția discrimării.
Potrivit faptelor prezentate de către CEDO, soțul lui Lilia Eremia, un polițist, „se întorcea în mod regulat acasă în stare de ebrietate și o bătea în prezența celor două fiice adolescente”.
După aplicarea unei amenzi și unui avertisment oficial, el a devenit „și mai violent și ar fi încercat să o sugrume pe femeie”, la sfârșitul lui 2010.
Lilia Eremia a cerut, atunci, fără succes, o examinare de urgență a cererii de divorț pe care a depus-o.
Tot la sfârșitul lui 2010, ea a beneficiat de o ordonanță de protecție ce îi interzicea soțului să se apropie la o distanță 500 de metri de domiciliul acesteia, însă ordonanața nu a fost respectată, iar acesta a agresat-o în mai multe rânduri.
În aprilie 2011, tribunale moldovene au dat câștig de cauză, în apel, soțului, anulând în mod parțial ordonanța de protecție, iar „poliția a îndemnat-o pe doamana Eremia să retragă plângerea”.
Potrivit aceleiași surse, serviciile sociale ar fi „insultat-o pe domana Eremia”, apreciind că „nu este prima și nici ultima femeie bătută de soț”.
Curtea europeană a subliniat, cu această ocazie, că „un stat care nu protejează femeile împotriva unor violențe domestice le încalcă dreptul la o protecție egală în fața legii”.
Părțile dispun de un termen de trei luni pentru a cere o eventuală reexaminare a cazului de către instanța supremă a CEDO, Marea Cameră.