Republica Moldova rămâne fără bani de la UE pentru reforma justiției

Publicat: 12 10. 2017, 09:50
Actualizat: 16 04. 2018, 17:35

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se arată într-un comunicat al delegației UE la Chișinău.

Prin urmare, Republica Moldova nu a îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme în sectorul justiției, în valoare de 28 milioane de euro.

„UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor”, a precizat șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Recent, mai mulți europarlamentari au cerut suspendarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, invocând stagnarea reformelor și persistența corupției.

Unul dintre principalele argumente ale eurodeputaților a fost modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor din partea Comisiei de la Veneția și a Bruxelles-ului. Pe de altă parte, alți europarlamentari au atenționat că suspendarea asistenței financiare ar arunca Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenței financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.