Republica Moldova riscă să rămână fără gaze rusești. Directorul Moldovagaz spune că nu sunt bani suficienți pentru plățile din luna august

Publicat: 11 08. 2022, 16:08
Sursa foto: Profimedia

Republica Moldova nu-şi poate permite să plătească gazele naturale pe care le primește de la Gazprom în luna august şi va trebui să solicite gigantului rus o amânare, a declarat miercuri şeful companiei de stat Moldovagaz, Ion Ceban.

Dificultățile de plată ale Republicii Moldova vin în contextul în care autoritățile de la Chișinău și Gazprom au semnat un contract pe cinci ani, cu începere la 1 noiembrie 2021, și care presupune plăți lunare anticipate, până la data de 20 a fiecărei luni.

„Pot să vă spun chiar acum că nu putem plăti. Vom acoperi luna iulie, dar nu putem efectua plata în avans pentru luna august. Asta este clar”, a declarat președintele Moldovagaz, Ion Ceban.

Ceban a adăugat că Republica Moldova, care în ultimul an s-a confruntat cu dificultăți în a-și plăti facturile la gaze, speră să ajungă la un nou acord în trimestrul al patrulea, în baza căruia va plăti mai puțin, informează Reuters.

„Singurul lucru care ne poate ajuta în acest moment ar fi amânarea plății acestei sume până în al patrulea trimestru”, a mai spus Ceban.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat săptămâna trecută că Moldovagaz a cerut amânarea plății pentru luna august, dar nu a primit încă un răspuns din partea Gazprom.

Gazprom a avertizat Moldovagaz de două ori în ultimul an că ar putea opri livrările din cauza întârzierilor de acest tip.

În octombrie 2021, Moldovagaz și gigantul rus Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale rusești către Moldova. Potrivit noului acord, Gazprom solicită plata în avans pentru gaze, până la data de 20 a fiecărei luni.

De asemenea, contractul mai prevede că prețul este stabilit lunar, depinzând de prețurile spot la gazele naturale și petrol.

Republica Moldova a avut și anul trecut probleme cu Gazprom

Premierul moldovean, Natalia Gavriliţa, a declarat – la sfârşitul lunii octombrie – că Gazprom nu a oferit prelungirea automată a contractului valabil de 30 de ani, ci a propus tarife de trei ori mai mari.

„Majorările de preţuri pentru Republica Moldova sunt extraordinar de mari. Au crescut de trei ori şi vor creşte de patru ori, dacă vom cumpăra totul de pe piaţa liberă. Ţara nu îşi poate permite acest lucru, din punct de vedere politic, economic sau social”, declara Natalia Gavriliţa.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova.