Prima pagină » Știri externe » ”Republica Moldova stă la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor grași”. Cui îi aparține declarația

”Republica Moldova stă la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor grași”. Cui îi aparține declarația

''Republica Moldova stă la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor grași''. Cui îi aparține declarația
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat marți dorința R.Moldova de a se integra în UE, apreciind că țara vrea să "stea la coadă pentru a intra în clubul select al motanilor grași", și a apreciat că scrutinul parlamentar va determina orientarea geopolitică a Chișinăului, relatează agenția Tass.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie „vor decide soarta Republicii Moldova, orientarea ei geopolitică. Sper că în urma acestui scrutin la putere vor veni persoane care vor reprezenta interesele majorității. Cunoaștem și salutăm orientarea dorită de majoritatea populației”, a declarat Rogozin, apreciind că „majoritatea cetățenilor moldoveni ar vrea o integrare în Uniunea Vamală”.

El a subliniat că autoritățile de la Chișinău trebuie să „garanteze moldovenilor care muncesc în Rusia dreptul la liberă exprimare”, în contextul în care pe teritoriul rus vor fi deschise doar cinci secții de votare.

„Peste 700.000 de cetățeni moldoveni muncesc în Rusia. Asta înseamnă că ei votează cu mâinile, picioarele și inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat străin pentru ei”, a adăugat vicepremierul, în cursul unei întâlniri cu liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

„Nu sunt convins că orientarea politică a coaliției actuale este pe deplin patriotică”, a afirmat el.

În opinia lui Rogozin, Republcia Moldova, în prezent, vrea să „stea la coadă pentru a intra în clubul select al motanilor grași”.

„Însă toți înțeleg foarte bine că această țară nu va fi primită în Uniunea Europeană. Stând la coadă, Chișinăul va trebui să îndeplinească niște cerințe stricte”, a declarat Rogozin.
„Astfel, Republica Moldova nu va avea drepturi, ci doar obligații”, a adăugat vicepremierul rus, subliniind că nu intenționează să se implice în afacerile interne ale acestei țări.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că majoritatea cetățenilor moldoveni ar fi împotriva orientării proeuropene a actualei puteri, deoarece „ei înțeleg că Rusia și Republica Moldova au un trecut comun și un prezent comun”.

Dodon a menționat că în cazul unei victorii la alegerile din 30 noiembrie, partidul său va cere denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Anna Primac, [email protected]

Autor

Citește și