Starea de urgență cauzată de situația aprovizionării cu gaze naturale a intrat în vigoare luni în Republica Moldova, iar autoritățile ar putea lua o serie de măsuri în aceste condiții, pentru a preveni eventualele crize, inclusiv una umanitară.
Starea de urgență va dura pentru cel puțin 60 de zile, iar măsura le permite autorităților să adopte măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare și a coordona acțiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, notează TV8.
Tot luni, Republica Moldova ar urma să afle dacă gigantul rus Gazprom va continua să furnizeze gaze naturale către autoproclamata regiune Transnistria, care, la rândul său, asigură aprovizionarea cu o mare parte din energia electrică necesară malului drept al Nistrului, prin centrala de la Cuciurgan.
Parlamentul de la Chișinău a aprobat vineri, 13 decembrie, instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.
În Parlament, premierul Dorin Recean a spus că decizia este necesară pentru a proteja cetățenii, în special pe cei din stânga Nistrului, și pentru ca autoritățile să poată gestiona eficient riscurile legate de întreruperea furnizării de gaze naturale în regiunea transnistreană de către Federația Rusă.
Autoritățile de la Chișinău spun că Moscova se va face responsabilă de o eventuală criză umanitară și „colaps” economic în regiunea separatistă pe care o sprijină de mai bine de trei decenii, inclusiv livrându-i gratuit gaze.
În condițiile în care Ucraina nu mai prelungește tranzitul, singura soluție rămâne gazoductul ce traversează Turcia, Bulgaria și România. Dacă nu va fi depusă o solicitare în acest sens, înseamnă că Moscova va lăsa Tiraspolul în frig, iar malul drept al Nistrului cu un deficit acut de energie, notează sursa citată.
Amenințarea cu o întrerupere a livrărilor de gaze vine ca urmare a deciziei Ucrainei de a nu reînnoi contractul de tranzit al gazelor rusești către Europa după 2024.
Actualul acord, care expiră la 31 decembrie 2024, a facilitat peste cinci decenii transportul de gaze rusești către Europa.
În timp ce oficialii ucraineni au indicat că nu vor prelungi contractul, președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat disponibilitatea de a continua livrările de gaze dacă Kievul este de acord. Cu toate acestea, Putin a sugerat și că tranzitul prin Ucraina ar putea înceta total.
Din decembrie 2022, malul drept al Nistrului nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene, iar întreaga cantitate de gaz rusesc este livrată regiunii separatiste Transnistria, adică malului stâng al Nistrului, în schimbul achiziției de energie electrică.
STARE DE URGENȚĂ energetică în Moldova. Premierul Recean a preluat portofoliul Energiei
Sursa foto: Envato