Republica Moldova vrea să se distanțeze de influența Moscovei în sectorul energetic prin naționalizarea companiei de gaz, Moldovagaz, în prezent deținută de compania rusă de stat, Gazprom, în calitate de acționar principal.
În acest sens, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, dorește să facă un prim pas și solicită ministrului justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, revizuirea legislaţiei în domeniul naţionalizării.
„Noi o să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de şantaj. Doamna ministru Mihailov-Moraru vă rog, în următoarele trei săptăpmâni, să revizuim toată legislaţia cu privire la naţionalizare în aşa fel încât noi să putem să acţionăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice şi care, apropo, au fost preluate prin forţă şi şantaj. Şi noi trebuie să recuperăm activele noastre”, a declarat Recean, potrivit portalului de știri, Deschide.
Moldovagaz importă gaz rusesc ieftin în Transnistria, care mai apoi este revândut guvernului de la Chișinău la prețul pieței. Compania este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, Transnistria deţine circa 13% din acţiuni, iar Republica Moldova 35,6%, notează Reuters.
Gazprom a anunțat deja că va întrerupe de la 1 ianuarie livrările de gaze către Republica Moldova, pentru cumul de facturi neplătite. Datoria pretinsă se ridică la peste 700 milioane dolari.
Premierul Dorin Recean a ținut să precizeze că datoria este un pretext folosit de Kremlin pentru a șantaja Chișinăul, în contextul în care aceasta nu ar exista.
„În politica moldovenească multe lucruri ciudate s-au întâmplat, dar cred că este pentru prima dată când avem politiceni care acuză propria ţară pentru problemele create din exterior. Este pentru prima dată când speculanţii politici ai Kremlinului, de aici, de la Chişinău, încearcă să pună presiune pe Guvern ca acesta să accepte să pună pe umerii cetăţenilor o datorie inexistentă de peste 700 milioane dolari. O fi fost cheltuiți acești bani pe iahturi, vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de către cetățenii R.Moldova”, a explicat Recean.
Procesul de naționalizare reprezintă transferul unei proprietăți din gestiune particulară în administrarea statului și se efectuează în general din motive politico-economice.