Republicanii îl sfidează pe Obama, cu două zile înaintea unei eventuale blocări a statului federal

Republicanii îl sfidează pe Obama, cu două zile înaintea unei eventuale blocări a statului federal
Publicat: 29/09/2013, 15:11
Actualizat: 30/07/2014, 14:06

Republicanii din Camera Reprezentanților au prelungit confruntările pe tema bugetului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sfidându-l pe președintele democrat Barack Obama și făcând tot mai probabilă o blocare a statului federal începând de marți, relatează AFP.

Camera inferioară a Congresului a adoptat imediat după miezul nopții un proiect de lege privind finanțarea provizorie a operațiunilor statului federal până la 15 decembrie, care va amâna cu un an intrarea în vigoare a reformei sistemului de sănătate ce urma să se aplice în totalitate începând din 2014 și care va suprima,totodată, o taxă aplicată aparaturii medicale ca sursă de finanțare pentru această lege.

„Camera a adoptat din nou un plan care reflectă dorința americanilor de a menține operațiunile guvernamentale și de a opri legea președintelui privind sănătatea”, și-a exprimat satisfacția președintele republican al Camerei Reprezentanților John Boehner. „Senatului îi revine sarcina să adopte acest text fără întârziere, pentru a împiedica o blocare a statului federal”, a îndemnat el.

Însă textul, care atacă reforma emblematică a primului mandat al lui Barack Obama, va fi, după toate probabilitățile, respins de Senat, aflat sub controlul aliaților democrați ai președintelui, într-o ședință prevăzută luni după-amiaza. Casa Albă a anunțat sâmbătă că președintele își va folosi votul de veto în cazul, improbabil, în care textul va fi adoptat de Congres.

„Astăzi (duminică), republicanii din Camera Reprezentanților au adoptat o decizie care va conduce la închiderea statului”, a declarat anterior Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. Republicanii „au decis că preferă să marcheze puncte ideologice, cerând sabotarea legii sănătății”, a denunțat el.

Adoptată în 2010 și validată de Curtea Supremă în 2012, legea privind sănătatea, cunoscută sub numele de „Obamacare”, vizează să acorde asigurări în caz de boală câtorva zeci de milioane de americani care nu au asigurări de sănătate în prezent, însă republicanii contestă obligația legală ca toți americanii să fie asigurați în caz de boală începând de la 1 ianuarie.

„Cred că Obamacare va fi prima etapă a transformării cvasiireversibile a Americii într-o economie socialistă”, a declarat congresmenul Tea Party Trent Franks, care s-a declarat foarte mulțumit de strategia adoptată de liderii republicani.

– Atitudine „total iresponsabilă”

Cele două Camere ale Congresului este imperios necesar să adopte un text comun până luni seara, când se încheie exercițiul bugetar pe 2013, altfel sute de mii de funcționari pot fi trimiși în concediu fără plată, începând de marți și până când Congresul va adopta alocarea de noi credite pentru finanțarea operațiunilor guvernamentale.

Justiția, securitatea națională, operațiunile militare și alte servicii considerate esențiale vor fi scutite, însă toate parcurile și muzeele naționale se vor închide, iar personalul administrațiilor va fi redus la o funcționare de avarie. Jumătate dintre cei aproximativ 800.000 de civili de la Pentagon vor fi și ei vizați, iar militarii ar putea să nu fie plătiți la timp.

Atitudinea republicanilor a fost catalogată sâmbătă drept „total iresponsabilă” de către secretarul Apărării Chuck Hagel. „Punerea populației (americane) în această situație nu înseamnă leadership, ci o abdicare de la responsabilități”, a declarat el, la bordul unui avion, în drum spre Coreea de Sud.

Pentru a evita orice întârziere în plata soldei militarilor, republicanii au adoptat cu unanimitate alt text, sâmbătă, privind garantarea plăților normale către militari, în orice situație, o rezoluție pe care senatorii este necesar să o aprobe, la rândul lor, pentru a fi aplicată.

O paralizie a statului federal ar fi o premieră din ianuarie 1996 și până în prezent.

Însă experiența multiplelor confruntări bugetare în Congres, de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei inferioare în noiembrie 2010, preconizează negocieri până în ultimul moment, luni seara. În aprilie 2011, o situație similară privind finanțarea statului federal pentru o perioadă de șase luni a fost soluționată cu o oră înainte de expirarea termenului-limită, într-o vineri seara, la ora locală 23.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi,...
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Cine a câștigat alegerile prezidențiale din Venezuela?