RESTRICȚII. UE urmează să publice „lista verde” cu țările ai căror cetățeni vor putea vizita Blocul comunitar. Care sunt acestea
Oficialii europeni discută luni la Bruxelles despre noile condiții de călătorie din statele din afara Uniunii Europene, reguli care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie, atunci când granițele externe ale Blocului comunitar ar urma să fie redeschise.
Potrivit unor surse diplomatice, citate de Euronews, oficialii europeni au stabilit o listă de 15 state non-comunitare ai căror cetățeni vor putea intra în statele membre ale Uniunii Europene începând cu 1 iulie.
Reprezentanții statelor membre au propus o listă de state în funcție de evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din respectivele țări.
Respectiva listă deja a provocat controverse, după ce mai multe surse au informat că Statele Unite nu se vor număra printre țările considerate sigure de către Uniunea Europeană, țara nord-americană fiind cea mai afectată de pandemie din lume, cu peste 2,4 milioane de cazuri de COVID-19.
Potrivit datelor Euronews, obținute din surse diplomatice, ultima variantă a listei de state pentru care granițele externe ale UE vor fi deschise nu include Statele Uite, Rusia și Brazilia.
Ce state sunt incluse pe listă?
Ultima variantă a listei a fost stabilită vineri și include 15 state, din cele 54 luate în considerare inițial.
Țările care se regăsesc pe listă sunt:
- Algeria
- Australia
- Canada
- Georgia
- Japonia
- Muntenegru
- Maroc
- Noua Zeelandă
- Rwanda
- Serbia
- Coreea de Sud
- Thailanda
- Tunisia
- Uruguay
- China
China este inclusă în mod provizoriu pe listă, iar cetățenii chinezi vor putea să intre în Uniunea Europeană doar dacă Beijingul va oferi reciprocitate.
Surse diplomatice au informat săptămâna trecută că statele europene au fost în dezacord cu privire la criteriile care ar trebui folosite pentru a întocmi lista, unele dintre țări susținând că datele cu privire la rata de infectare din fiecare stat nu sunt cel mai bun criteriu.
În cele din urmă, statele europene au fost de acord să se bazeze pe datele epidemiologice, motiv pentru care lista cuprinde doar 15 din cele 54 de state luate în considerare inițial.