Prima pagină » Actualitate » Resturile de drone iraniene căzute pe teritoriul NATO din Dobrogea nu au vizat România. Ce raportează ministerul Apărării

Resturile de drone iraniene căzute pe teritoriul NATO din Dobrogea nu au vizat România. Ce raportează ministerul Apărării

Resturile de drone iraniene căzute pe teritoriul NATO din Dobrogea nu au vizat România. Ce raportează ministerul Apărării

Resturi de drone care au atacat porturile Ismail și Reni, din actuala Ucraina, au fost împrăștiate și pe teritoriul României. Ministerul Apărării afirmă că nu a fost vorba de un atac care a vizat România, doar de un accident. Deci nu este cazul ca acest incident să fie considerat ca act de agresiune la NATO. Guvernul a anunţat că Ministerul Apărării Naţionale s-a autosesizat cu privire la informaţiile transmise, joi, în spaţiul public de reprezentanţii autorităţilor comunei Ceatalchioi, judeţul Tulcea.

Localnicii au raportat o cădere cădere accidentală pe teritoriul României, a unor părţi dintr-o dronă implicate în atacurile executate pe 2 august de Federaţia Rusă împotriva infrastructurii portului ucrainean Ismail. O echipă de specialişti de la Forţele Aeriene Române s-a deplasat joi la faţa locului pentru a investiga situaţiile semnalate şi, până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate.

Nu există amenițări directe ale Rusiei

În ceea ce priveşte situaţia generată de atacurile executate în ultima săptămână, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localităţile din Ismail şi Reni, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Conform sursei citate, dronele utilizate de către „Federaţia Rusă în aceste atacuri ilegale şi nejustificate nu au intersectat în niciun moment spaţiul aerian al României.

Ministerul Apărării Naţionale monitorizează permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, chestiuni stabilite prin planurile naţionale şi aliate.

Drone ruseşti au atacat în primele ore ale zilei de miercuri instalaţii portuare şi de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, dând foc unora dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Presa ucraineană a relatat că dronele „Shahed”, de fabricaţie iraniană, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și