Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență miercuri, 12 mai. Este a doua întrevedere între cele mai puternice națiuni de pe glob în doar trei zile. Pe fondul escaladării fără precedent a conflictului dintre israelieni și palestinieni, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite caută o rezolvare pe calea dialogului a conflictului din Orientul Mijlociu.
În același timp, Statele Unite ale Americii transmit că este dreptul Israelului să se apere în fața atacurilor palestiniene. Totuși, președintele Biden transmite că Ierusalimul „trebuie să fie un loc al coexistenței”, mesaj care poate fi interpretat și ca unul de sprijin pentru cauza palestiniană.
Noua sesiune a Consiliului de Securitate ONU se va ține cu uşile închise. A fost solicitată de Tunisia, Norvegia şi China, informează presa internațională. Prima reuniune, organizată luni la solicitarea Tunisiei, s-a încheiat fără o declaraţie comună a Consiliului de Securitate din cauza reticenţei Statelor Unite de a adopta „în această etapă” un proiect de text propus de Norvegia. Acest proiect de declaraţie nu condamna violenţele, dar solicita Israelului „să oprească activităţile de colonizare, demolările şi expulzările palestinienilor, inclusiv în Ierusalimul de Est”. Proiectul de declaraţie comună mai cerea celor două părţi „să se abţină de la adoptarea de măsuri unilaterale care să exacerbeze tensiunile şi să submineze viabilitatea soluţiei celor două state”. În același timp, solicita reţinere, precum şi evitarea oricăror provocări, cu respectarea „statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte”.
Ned Price, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, a evitat să explice direct de ce SUA se opun unei declaraţii a Consiliului de Securitate ONU: „Vrem să vedem măsuri, indiferent dacă acestea provin de la guvernul israelian, Autoritatea Naţională Palestiniană sau Consiliul de Securitate al ONU, măsuri care să servească nu pentru a provoca sau a escalada, ci pentru a dezescalada”.
Pentru SUA, Israelul are tot dreptul să se apere în fața atacurilor cu rachete dinspre Fâșia Gaza. Însă, în același timp, Casa Albă vorbește despre Ierusalim ca fiind „un loc al coexistenţei”.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că Statele Unite condamnă atacurile Hamas, iar sprijinul lui Joe Biden pentru „securitatea Israelului, pentru dreptul său legitim de a se apăra şi a-şi apăra poporul este unul fundamental şi nu se va clătina niciodată”. Dar, „Ierusalimul, un oraş de o asemenea importanţă pentru credincioşii din întreaga lume, trebuie să fie un loc al coexistenţei”, a continuat Psaki.
Israelul are dreptul să se apere, dar în acelaşi timp regretăm informaţiile despre decesele civililor. Dorim ca aceasta să înceteze. Nu vrem să vedem provocări. Provocările pe care le-am văzut au dus la pierderi de vieţi şi este profund regretabil” – Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Violenţele au izbucnit săptămâna trecută la Moscheea lui Omar, din Ierusalim, al treilea loc sfânt al Islamului. Pe fondul încercărilor Israelului de a-i evacua pe palestinieni din acele locuri, tensiunile s-au înmulțit, iar până la un major conflict armat n-a mai fost decât un pas.