Reuniunea internaţională desfăşurată sâmbătă, 5 august, în Arabia Saudită pentru a aborda problema războiului în Ucraina şi restabilirea unei „păci juste” a reafirmat sprijinul celor peste 30 de ţări participante „pentru principiul inviolabilităţii frontierelor”, subliniază Administrația Zelenski.
La reuniunea de la Jeddah „au fost exprimate diferite puncte de vedere” cu privire la principiile-cheie ale formulei de pace ucrainene, a afirmat şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.
Cu toate acestea, toţi cei prezenţi au fost de acord în ceea ce priveşte „angajamentul ţărilor lor faţă de principiile Cartei ONU, dreptul internaţional, respectul pentru suveranitate şi inviolabilitatea integrităţii teritoriale”, a adăugat Iermak.
Şeful administraţiei preşedintelui Zelenski s-a referit la reuniunea care s-a desfăşurat cu uşile închise şi în condiţii de secret total în ceea ce priveşte conţinutul ei la fel ca şi în cazul reuniunii anterioare de la Copenhaga.
Forumul a reunit responsabili de rang înalt nu numai din ţările occidentale, ci şi din unele state considerate aliate Rusiei, cum ar fi India şi Brazilia, precum şi China, notează France 24.
La această reuniune au participat consilieri importanți şi reprezentanţi diplomatici şi se aşteaptă ca aceste convorbiri să deschidă calea către un summit al liderilor pe care Kievul speră să îl organizeze în această toamnă în jurul formulei de pace a lui Zelenski.
Această formulă conţine 10 puncte. Planul de pace al Ucrainei prevede crearea unor mecanisme de contracarare a unor conflicte viitoare, inclusiv retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării, aşa cum avansase Iermak în declaraţiile anterioare începerii reuniunii.
Săptămâna aceasta, Moscova a acuzat Occidentul că încearcă să creeze o coaliţie antirusească prin această reuniune.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat întâlnirea de la Jeddah drept „o înşelătorie şi o înscenare a formulei Zelenski”, care, în opinia sa, nu are „nimic de-a face cu pacea”.
Concluzia este că reuniunea fost marcată de disensiuni, iar Brazilia a amintit că orice soluţie diplomatică trebuie să implice Rusia, care nu a fost invitată la eveniment.
„Emisarul Chinei a participat activ şi a primit favorabil ideea unei noi reuniuni. Eforturile merg în direcţia creării condiţiilor pentru negocieri. Au fost create condiţiile prin reuniunea de acum? Nu. Este un efort pe termen lung”, a afirmat un diplomat francez sub protecţia anonimatului.
Pe de altă parte, delegaţia Braziliei a insistat că „orice negociere veritabilă trebuie să implice toate părţile, inclusiv Rusia. Chiar dacă Ucraina este principala victimă, dacă vrem pace cu adevărat, trebuie să implicăm Moscova în proces, într-o formă sau în alta”, a transmis Celso Amorim, unul dintre consilierii preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.