„Experimentul, realizat în laboratorul profesorului Nicolas Gisin, reprezintă o premieră și a pulverizat pur și simplu fostul record de 6 kilometri, stabilit în urmă cu 10 ani de aceeași echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva (UNIGE)”, a dezvăluit profesorul elvețian într-un comunicat, citat de AFP.
Popularizată de literatura SF și de franciza „Star Trek”, teleportarea cuantică nu permite, cel puțin în stadiul actual al cunoștințelor științifice, realizarea unui transfer între obiecte uzuale și cu atât mai puțin între ființe umane.
Această tehnică ar trebui să conducă în viitor la găsirea unor aplicații interesante, mai ales în domeniul telecomunicațiilor și al criptării informatice pe internet, potrivit oamenilor de știință, care speră că teleportarea cuantică va permite garantarea faptului că o informație transmisă de un expeditor către un receptor va ajunge la destinație fără să fie interceptată.
În cadrul experimentului realizat la UNIGE, fizicienii elvețieni au captat doi fotoni provenind din aceeași sursă.
Unul dintre cei doi fotoni a fost propulsat de-a lungul unei fibre optice, în timp ce al doilea a fost trimis într-un cristal, într-un fel de dispozitiv de stocare a informației fotonice. Primul foton, aflat în fibra optică, la 25 kilometri de fratele său geamăn, a fost apoi percutat de un al treilea foton.
Savanții au constatat apoi că informația conținută în al treilea foton a reușit să ajungă în acel cristal, fără ca fotonii-gemeni să se întâlnească în mod direct.