Agenția de presă Reuters a publicat din greșeală pe site-ul ei necrologul miliardarului american de origine maghiară George Soros, informează businessinsider.com.
Cel mai remarcabil fapt din acel articol este, potrivit jurnaliștilor de la businessinsider.com, duritatea acelui necrolog, care îl face pe George Soros să pară un ipocrit și vorbește despre toate crizele financiare pe care acesta le-a cauzat, pariind pe diverse monede.
În primul paragraf, Soros, în vârstă de 82 de ani, este denumit „prădător”. El este numit în paragrafele următoare „o enigmă, învelită în intelect, contradicții și bani”.
Potrivit telegraph.co.uk, necrologul amintește apoi rolul de filantrop jucat de George Soros, insistând asupra „celor 8 miliarde de dolari pe care el le-a donat prin intermediul numeroaselor organizații de caritate pe care le controlează”.
Articolul apărut din greșeală pe site-ul Reuters subliniază totodată donațiile acestuia pentru diverse cauze liberale și afirmă că „în încercarea sa de a opri realegerea lui Bush, Soros a donat 23,5 milioane de dolari unui număr de cel puțin 500 de grupuri liberale și progresive în timpul ciclului electoral american din 2003-2004”.
Ulterior, agenția de presă Reuters a retras acel articol de pe site-ul său și a postat pe contul său de Twitter următoarea clarificare: „Reuters a publicat din greșeală, în avans, necrologul finanțistului și filantropului George Soros. Un purtător de cuvânt al domnului Soros a spus că omul de afaceri, care locuiește la New York, trăiește și este sănătos. Reuters regretă eroarea comisă”.
George Soros a devenit bogat și celebru în 1992, în urma unei tranzacții istorice, prin care a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursă pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritățile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.
În 1993, George Soros a înființat Fundația pentru o Societate Deschisă, numită și Fundația Soros.
Potrivit revistei Forbes, averea sa era estimată în martie 2012 la peste 20 de miliarde de dolari.