Africa de Sud deține în 2025 președinția rotativă a G20, iar anul acesta țara africană organizează mai multe evenimente, printre care și reuniunea miniștrilor de Finanțe din statele membre.
Această reuniune, care începe miercuri, avea ca scop o discuție referitoare la combaterea fenomenului sărăciei globale, însă este foarte posibil ca acest țel să nu fie atins, întrucât reprezentanții mai multor țări importante au decis să nu participe la evenimentul de la Cape Town, informează Reuters.
Întâlnirea, care durează două zile, vine după ce Administrația Trump a luat măsuri împotriva Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), organismul care coordonează ajutorul extern al Statelor Unite, iar Marea Britanie și-a redus cu 40% bugetul destinat asistenței externe, cu scopul de a-l crește pe cel destinat apărării.
Disputele privind comerțul internațional, războiul din Ucraina și modul de abordare a schimbărilor climatice au îngreunat mult timp progresele G20 în ceea ce privește provocările globale, dar ultimele neprezentări riscă să-i submineze și mai mult credibilitatea, arată sursa citată.
După ce secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a confirmat că nu va participa, miniștrii de Finanțe din Japonia, India și Canada s-au retras și ei. Chiar și Uniunea Europeană, reprezentată și ea la nivelul G20, a decis să stea deoparte.
„Acum este mai important ca oricând ca membrii G20 să lucreze împreună”, a spus președintele sud-african Cyril Ramaphosa în declarațiile de deschidere, făcând apel la cooperarea multilaterală.
„Este vital să ne asigurăm că drepturile și interesele celor vulnerabili nu sunt călcate în picioare sub ambițiile celor puternici”, a spus el.
Absențele importante de la asemenea reuniuni reduc și mai mult șansele ca statele G20 să ajungă la un acord asupra unui comunicat comun referitor la combaterea sărăciei care să fie relevant la nivel internațional.
De asemenea, sunt puține speranțe ca grupul să ajungă la un acord în privința unor probleme pe care Ramaphosa, în calitate de gazdă, dorea să le vizeze: finanțarea redusă pentru climă din partea națiunilor bogate și reforma unui sistem financiar care penalizează țările sărace, precum și combaterea creșterii inegalităților la nivel mondial.
Guvernatorul Băncii Centrale a Africii de Sud, Lesetja Kganyago, a remarcat că o serie de reuniuni recente ale G20 s-au încheiat fără un acord asupra unui comunicat comun.
Ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, a apărat decizia Londrei de a reduce fondurile pentru ajutor internațional în favoarea creșterii cheltuielilor pentru apărare.
„Este clar că ne confruntăm cu o lume mai periculoasă și nu mă voi ascunde de această realitate”, a spus ea , adăugând că investițiile, comerțul liber și reformele sunt cele mai bune modalități de a obține o creștere durabilă.
Alex van den Heever, politolog la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, a declarat că absența Statelor Unite de la discuțiile G20, dar și refuzul Washingtonului de a-și trimite secretarul de Stat la o reuniune a miniștrilor de Externe ai G20 de săptămâna trecută, îngreunează ajungerea la un consens la nivelul organizației.
Sursa foto: Shutterstock