REUTERS: Coreea de Nord ar fi de acord să reînceapă discuțiile despre dosarul nuclear dacă Donald Trump câștigă alegerile din SUA

Publicat: 01 08. 2024, 08:45
Actualizat: 01 08. 2024, 11:57

Coreea de Nord ar fi dornică să redeschidă discuțiile despre dosarul său nuclear cu Statele Unite dacă Donald Trump este reales președinte și va concepe o nouă strategie de negociere, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Reuters, un fost diplomat nord-coreean care a dezertat recent în Coreea de Sud.

Ri Il Gyu se afla în Cuba în momentul în care a hotărât să nu se mai întoarcă la Phenian, luna trecută, informație care a făcut turul presei internaționale. El este cel mai înalt diplomat nord-coreean care a dezertat către Sud din 2016 până în prezent.

În primul său interviu pentru mass-media internațională, Ri a spus că Phenianul și-a stabilit Rusia, SUA și Japonia drept priorități de politică externă pentru acest an.

În timp ce își consolidează relațiile cu Rusia, Phenianul este dornic să redeschidă negocierile privind armele nucleare în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile din noiembrie, a declarat Ri.

Reuters reamintește că Trump a avut și atitudini tranșante la adresa Coreei de Nord, dar a și fost artizanul unor relații diplomatice fără precedent cu Phenianul.

Ce vizează Coreea de Nord

Diplomații din Coreea de Nord elaborează o strategie pentru acest scenariu, cu scopul de a obține ridicarea sancțiunilor, de a elimina desemnarea țării ca stat sponsor al terorismului și de a obține ajutor economic, a mai spus Ri.

O astfel de politică ar reprezenta o întoarcere la 180 de grade a Phenianului, care a anunțat în ultima perioadă că nu mai dorește să poarte un dialog cu Statele Unite și chiar a avertizat cu privire la o confruntare armată.

Ri a mai spus că summit-ul dintre Kim Jong-Un și Trump, organizat în 2019 în Vietnam, a eșuat mai ales pentru că liderul nord-coreean a lăsat o serie de detalii extrem de importante pe mâna unor lideri militari „neexperimentați și neștiutori”.

„Kim Jong Un nu știe prea multe despre relațiile internaționale și diplomație sau despre cum să ia o decizie strategică. De data aceasta, Ministerul de Externe va câștiga cu siguranță puterea și va prelua controlul, astfel că nu va fi atât de ușor pentru Trump să lege din nou mâinile și picioarele Coreei de Nord timp de patru ani fără să dea nimic la schimb”, a mai spus fostul oficial nord coreean.

Prin crearea de legături mai strânse cu Rusia, Coreea de Nord a primit ajutor în domeniul militar și economic. Dar eliminarea sancțiunilor ar putea reprezenta un beneficiu și mai mare, a spus Ri, adăugând că acest lucru ar putea crește puterea de negociere a Phenianului în relația cu Statele Unite.

Sursa foto: Profimedia