Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?

Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/03/2022, 11:26

Peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie, conform datelor ONU.

Cu toate acestea, Statele Unite au primit până acum doar câteva sute de refugiați ucraineni, provocând semne de întrebare în ceea ce privește politica SUA în această privință, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Reuters.

Dar, totuși, care este motivul pentru care Statele Unite au primit un număr atât de mic de refugiați din Ucraina?

Președintele Joe Biden și alți înalți oficiali de la Washington au declarat că Statele Unite sunt pregătite să accepte refugiați dacă este necesar, dar Administrația a semnalat în mod repetat că Europa ar trebui să fie destinația principală pentru ucraineni.

„Vom primi refugiații ucraineni cu brațele deschise dacă vor veni până aici”, a spus Biden pe 11 martie, în timpul unei întâlniri cu democrații din Philadelphia.

Vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de Stat Antony Blinken și secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, au făcut comentarii similare. Psaki a declarat pe 10 martie că Administrația consideră că „marea majoritate” a refugiaților va dori să rămână în țările vecine, unde mulți au familii, prieteni și cunoscuți.

Departamentul de Stat a anunțat recent că va colabora cu ONU pentru a aduce refugiați ucraineni în Statele Unite în cazul în care aceștia nu vor primi protecție în Europa, „ținând cont de faptul că relocarea în Statele Unite nu este un proces rapid”.

Relocarea refugiaților poate dura ani în SUA, deși Administrația Biden a accelerat procesul pentru afgani în urma retragerii armatei americane din Afganistan în august anul trecut. Lecțiile învățate din această experiență ar putea ajuta la accelerarea relocării altor refugiați, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

Unii congresmeni cer creșterea numărului de refugiați ucraineni care ajung în Statele Unite

Câteva zeci de congresmeni democrați i-au cerut lui Biden, într-o scrisoare din 11 martie, să mărească numărul de refugiați admiși și să le permită ucrainenilor cu membri de familie în Statele Unite să intre mai repede în țară, pe motive umanitare.

Raul Ruiz, medic și membru democrat al Camerei Reprezentanților, unul dintre semnatarii scrisorii, a călătorit la granița dintre Polonia și Ucraina la începutul acestei luni, ca parte a unei delegații de congresmeni democrați și republicani.

„Criza ar putea copleși țările care găzduiesc în prezent mulți dintre refugiații ucraineni, iar Statele Unite trebuie să ajute aceste țări să aibă grijă de persoanele vulnerabile”, a spus acesta.

Republicana Victoria Spartz, ea însăși imigrantă ucraineană, a făcut parte din delegație și a declarat că răspunsul umanitar nu poate fi doar „problema” Poloniei.

Gravitatea crizei a fost subliniată și de către soția președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Olena Zelenska. Aceasta a declarat pentru ABC News că face apel la femeile americane să sprijine femeile ucrainene și copiii care caută refugiu.

O coaliție care reunește câteva zeci de organizații evreiești din SUA l-a presat pe Biden săptămâna trecută să crească numărul refugiaților ucraineni acceptați în Statele Unite. Potrivit coaliției, „comunitatea noastră știe dureros de mult ce se întâmplă atunci când America își închide ușile refugiaților”.

Ar putea SUA să accepte mai mulți ucraineni?

Datele pentru martie încă nu sunt publice, dar Statele Unite au admis doar 514 refugiați ucraineni în ianuarie și februarie, potrivit datelor Departamentului de Stat al SUA.

Biden a stabilit plafonul total de refugiați pentru acest an la 125.000, după ce predecesorul său, republicanul Donald Trump, a redus numărul la un minim record de 15.000.

Biden a rezervat 10.000 din cele 125.000 de locuri pentru refugiați din Europa și Asia Centrală, zonă care include Ucraina, mai arată Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text