REUTERS: De ce palestinienii se pot baza pe studenții americani care protestează, dar nu și pe aliații săi arabi?
Palestinienii ar putea fi mulțumiți să vadă campusurile universitare americane clocotind de indignare față de ofensiva Israelului din Gaza, dar unii din enclava aflată în conflict se întreabă, de asemenea, de ce nu au existat proteste similare în țările arabe pe care le-au considerat, de multă vreme, aliate.
Protestele au zguduit universitățile din SUA săptămâna aceasta, cu confruntări între studenți, contramanifestanți și Poliție, dar, deși au existat unele proteste în statele arabe, acestea nu au fost nici pe departe la fel de mari sau la fel de zgomotoase ca cele din Statele Unite, se arată într-o analiză publicată de Reuters.
„Urmărim protestele pe rețelele de socializare în fiecare zi cu admirație, dar și cu tristețe. Suntem tristi că acele proteste nu au loc și în țările arabe și musulmane”, spune Ahmed Rezik, în vârstă de 44 de ani, tată al cinci copii, care s-a refugiat în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.
Motivele pentru care campusurile din Statele Unite sunt atât de agitate iar străzile din țările arabe sunt atât de liniștite pot varia de la teama de a înfuria guvernele din regiune, până la diferențe politice cu Hamas și susținătorii săi iranieni.
Care sunt riscurile de ambele părți
Studenţii americani de la universităţile de elită riscă arestarea sau exmatricularea, dar cetăţenii arabi care ar protesta fără autorizaţia statului se pot aştepta la consecinţe şi mai grave.
Iar studenţii americani s-ar putea simţi mai motivaţi să protesteze în condiţiile în care propriul lor guvern susţine şi înarmează Israelul, în timp ce chiar şi ţările arabe care au relaţii diplomatice depline cu Israelul au criticat puternic campania sa militară.
Atunci când au fost întrebaţi despre conflict, arabii din Maroc până în Irak şi-au exprimat în mod constant furia faţă de acţiunile Israelului şi solidaritatea cu locuitorii din Gaza, ceea ce a dus la sărbătorirea discretă a Ramadanului în întreaga regiune, luna trecută.
Au fost unele mitinguri de susţinere a palestinienilor, în special în Yemen, unde rebelii Houthi s-au alăturat conflictului cu lovituri directe asupra navelor din Marea Roşie.
Arabii din întreaga regiune şi-au arătat, de asemenea, oroarea faţă de război şi sprijinul pentru compatrioţii lor arabi din Gaza pe reţelele sociale, chiar dacă nu au ieşit în stradă.
Biden susține dreptul la proteste pașnice, avertizând că nu vor fi tolerate violențele în campusurile universitare
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat, joi, că autoritățile nu vor tolera protestele violente în campusurile universitare, subliniind că manifestațiile pro-palestiniene nu îl vor face să își modifice susținerea pentru Israel sau pozițiile politice în Orientul Mijlociu.
Zeci de mii de studenți protestează de câteva săptămâni în sute de campusuri universitare din Statele Unite față de ofensiva israeliană în Fâșia Gaza. Studenții denunță susținerea pe care Administrația SUA o acordă Israelului și cer oprirea contactelor universităților cu firme israeliene. În contextul manifestațiilor pro-palestiniene, au izbucnit confruntări cu forțele de ordine sau cu grupuri pro-israeliene.
Sursa foto: Profimedia