Tensiunile sunt în creștere în Haiti, la o săptămână de la cutremurul devastator care a ucis mai mult de 2.000 de oameni, întrucât ajutoarele internaționale trimise către această țară nu au ajuns în regiunile cele mai afectate de seism.
Mulți haitieni ale căror case au fost distruse de cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter care a avut loc sâmbăta trecută spun că nu sunt siguri cum vor reuși să își reconstruiască viețile, informează agenția Reuters.
Bilanțul oficial al cutremurului este de 2.189 de decese și 332 de persoane încă dispărute.
Locuitorii din zonele de sud ale țării încă sapă după cadavrele care se află sub dărâmături.
Zeci de mii de case au fost grav afectate, iar mulți oameni se văd nevoiți să doarmă sub cerul liber, în pofida ploilor din ultima perioadă.
Dacă seismul nu ar fi fost suficient, Haiti este afectat și de o serie de ploi torențiale.
Sezonul uraganelor din Caraibe ține până la sfârșitul lunii noiembrie, iar premierul Ariel Henry a avertizat locuitorii să se pregătească pentru mai multe furtuni.
„După starea de urgență, care sperăm că va dura doar câteva săptămâni, va trebui să începem să ne gândim la reconstrucție”, a declarat Henry vineri în cadrul unei întâlniri a Organizației Statelor Americane.
În cadrul respectivei întâlniri, premierul haitian a făcut apel la țările vecine pentru ajutor.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat pe Twitter că nava USS Arlington se află în drum spre Haiti transportând elicoptere, dar și o echipă de medici. Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au trimis deja echipe de salvare în Haiti.
Cu toate acestea, zonele cel mai grav afectate sunt izolate din cauza alunecărilor de teren și a distrugerii infrastructurii rutiere, dar și din cauza violențelor din această țară.
Acolo, culturile și accesul la apa potabilă au fost puternic afectate de seism.
Disperarea și frustrarea din cauza lipsei ajutoarelor au început să fie tot mai evidente vineri, locuitorii atacând camioanele cu ajutoare în mai multe orașe din sudul țării.