Cum să rezumați cele mai importante știri ale anului? Răspunsul evident în 2023 este folosirea inteligenței artificiale. În acest spirit, jurnaliștii de la Reuters au cerut ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google – două dintre cele mai populare instrumente AI generative – să facă meseria de jurnalist Reuters în locul lor.
Răspunsurile primite arată puterea inteligenței artificiale, dar și modalitățile în care AI încă are limite, în acest caz atât în ceea ce privește standardele editoriale Reuters , cât și în comparație cu editorii umani, susține Reuters.
ChatGPT le-a spus că „AI nu are acces în timp real la evenimente curente sau la internet pentru a cunoaște evenimentele specifice din 2023” înainte de a le oferi „un scenariu ipotetic bazat pe tendințele și subiectele actuale”.
Scenariul ideal a inclus ca comunitatea globală să fie de acord cu „un set radical și cuprinzător de măsuri pentru a reduce emisiile de carbon în mod semnificativ până în 2030”, oamenii de știință finalizând cu succes studiile clinice de fază finală ale unui vaccin împotriva cancerului.
Bard a fost mai util și mai precis, spun jurnaliștii de la Reuters, oferindu-le un rezumat al știrilor din războiul Rusia-Ucraina (deși nu era puțin clar în ce an a început războiul), ce s-a întâmplat cu economia globală și detalii despre evoluțiile tehnologice. AI le-a explicat și despre războiul dintre Hamas și Israel.
Pe 17 octombrie, militanții Hamas au atacat Israelul, ucigând aproximativ 1.200 de civili și luând captivi încă aproximativ 240. Atacul surpriză și brutal – fiind cea mai mortală zi din istoria Israelului – a declanșat o operațiune masivă de represalii.
Israelul a lovit Hamas și alte grupuri militante din Gaza timp de săptămâni, a ordonat mobilizarea a peste un milion de oameni în enclava palestiniană și a ucis, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, peste 14.000 de palestinieni, inclusiv 5.000 de copii.
Reuters notează și pauza de încetare a focului de câteva zile de la sfârșitul lunii noiembrie pentru a permite organizației teroriste Hamas să returneze câțiva ostatici israelieni și, la rândul său, Israelului să returneze câțiva prizonieri palestinieni în Gaza. Însă, luptele par să se prelungească și în 2024.
Forţele ruseşti şi ucrainene continuă să lupte în estul şi sudul Ucrainei, dar progresul de ambele părţi s-a oprit aproape complet. Acest impas se află atât la Washington şi Bruxelles – cât şi în apetitul Occidentului față de susținerea Ucrainei.
Acesta a fost și anul în care luptele economice ale Chinei s-au înrăutățit, chiar dacă Beijingul și Washingtonul încercau să repare relațiile dintre cele două țări. În 2024, aceste eforturi, și chiar probabilitatea unei invazii chineze a Taiwanului, vor pivota în funcție de ceea ce se întâmplă în alegerile prezidențiale din SUA.
Un al doilea mandat pentru Donald Trump ar arunca din nou totul în aer – inclusiv viitorul democrației americane.
Alegerile din SUA vor fi evenimentul politic unic, cel mai definitoriu de anul viitor, atât în țară, cât și în străinătate. Dar alte povești majore vor apărea din cabinele de vot din întreaga lume.
Peste 900 de milioane de alegători eligibili din India vor determina soarta politică a primului ministru Narendra Modi în primăvara anului viitor.
Mexicul poate renunța la tradiția machismului și poate alege primarul orașului Mexico, Claudia Sheinbaum, ca prima femeie președinte.
Și o cursă mai puțin competitivă se conturează în Rusia, unde Vladimir Putin caută încă un mandat de șase ani în funcție, punându-l în tărâmul lungii domnii asemenea lui Stalin.
CITIȚI ȘI: