Reuters: NATO are VULNERABILITĂȚI de apărare /Țările europene vor trebui să se adapteze noului context geopolitic

Publicat: 24 07. 2024, 14:57

Statele europene membre NATO au vulnerabilități grave în materie de apărare, inclusiv în privința sistemelor antiaeriene și a muniției, afirmă oficiali militari din cadrul Alianței Nord-Atlantice, în contextul evaluărilor privind posibilitățile de contracarare a amenințărilor.

Liderii statelor NATO au stabilit anul trecut reconfigurarea capabilităților defensive, pe fondul temerilor privind o agresiune a Rusiei. Experții NATO au stabilit deja o serie de criterii minime, iar rapoartele au început să fie trimise guvernelor în ultimele săptămâni.

Potrivit experților militari din 12 state europene membre NATO, citați de agenția Reuters sub protecția anonimatului, au fost identificate vulnerabilități în privința sistemelor antiaeriene, a rachetelor cu rază lungă de acțiune, în materie de muniție și la nivel logistic.

”Concluziile demonstrează că NATO se confruntă cu un blocaj în atingerea obiectivelor, într-o perioadă în care unitatea Alianței ar putea fi testată de restricții bugetare în principalele state europene și pe fondul disensiunilor referitoare la duritatea abordării față de Rusia. În mod crucial, scrutinul prezidențial din SUA generează perspectiva ca principala putere militară să fie condusă de o persoană care critică Alianța Nord-Atlantică, fostul președinte Donald Trump, care acuză constant partenerii europeni că profită de sprijinul oferit de SUA”, notează agenția Reuters.

Cu ocazia summitului desfășurat recent la Washington, liderii europeni au admis că, indiferent cine va deveni președinte al SUA, Europa va trebui să majoreze cheltuielile de apărare.

”Trebuie să recunoaștem că, pentru America, oricare ar fi rezultatul alegerilor, prioritatea se va muta asupra zonei Indo-Pacifice, astfel că statele europene membre NATO trebuie să suplimenteze contribuțiile”, a declarat John Healey, ministrul britanic al Apărării.

Citește și:

Un avion s-a prăbușit imediat după decolare, în Nepal. Pilotul este singurul supraviețuitor/Aeronava s-a prăbușit într-o zonă locuită a capitalei

Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”