Comerțul prin Lituania spre exclava rusă Kaliningrad ar putea reveni la normal în câteva zile, în contextul în care oficialii europeni se apropie de un compromis cu Lituania, cu scopul de a rezolva disputa dintre Bruxelles și Vilnius, pe de o parte, și Moscova de cealaltă parte.
Exclava Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania, state membre ale UE, se bazează pe căile ferate și drumurile din Lituania pentru transportul mărfurilor care vin din restul Rusiei. Cu toate acestea, transferul de mărfuri spre Kaliningrad a fost oprit pe 17 iunie, în baza sancțiunilor impuse de Bruxelles Rusiei.
Oficialii europeni poartă discuții cu cei lituanieni în legătură cu scutirea teritoriului de sancțiuni, iar dacă autoritățile de la Vilnius sunt de acord, transportul de bunuri către Kaliningrad ar putea fi reluat.
Informațiile despre aceste negocieri au fost oferite Reuters de către doi oficiali, care au preferat să rămână anonimi.
În timp ce puterile occidentale s-au angajat să susțină Ucraina, angajament reiterat la summit-ul G7 și la cel al NATO, Europa se vede nevoită să mențină, totuși, un echilibru în relația cu Rusia, pentru a evita creșterea tensiunilor.
Dacă ruta tradițională pentru mărfurile rusești către Kaliningrad nu este restabilită, statul baltic se teme că Moscova ar putea folosi forța militară, au informat cei doi oficiali citați.
„Trebuie să acceptăm realitatea. Rusia are mult mai multă putere (în regiune, n. red.) decât avem noi. Este în interesul nostru să ajungem la un compromis”, a declarat una din surse.
Moscova a avertizat cu privire la „acțiuni foarte dure” împotriva Lituaniei, membru al NATO, după ce mai multe transporturi de cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată au fost oprite să intre pe teritoriul Rusiei.
Oficialilor lituanieni li s-a spus că, dacă nu va fi reluat tranzitul de mărfuri în viitorul apropiat, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesele naționale.
Exclava Kaliningrad, care găzduiește aproximativ 430.000 de oameni, este înconjurată de Lituania și Polonia, o altă țară a UE, la sud și izolată de restul Rusiei. Trenurile cu mărfuri pentru Kaliningrad călătoresc prin Belarus și Lituania.
Nu există tranzit prin Polonia. Rusia poate încă aproviziona enclava pe mare, fără a încălca sancțiunile UE.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că țara sa pune în aplicare pur și simplu sancțiunile impuse de UE.
El a spus că măsurile implementate au fost luate după „consultarea cu Comisia Europeană și în conformitate cu orientările acesteia”.
„Bunurile supuse sancțiunilor nu vor mai avea voie să tranziteze teritoriul lituanian”, a adăugat Landsbergis.
Ministerul de Externe a subliniat că nu a impus restricții „unilaterale, individuale sau suplimentare”.