România a decis transferul de sisteme antiaeriene pe malul Dunării, la frontiera cu Ucraina, în apropierea zonelor vizate de atacurile cu drone comise de armata rusă asupra infrastructurii ucrainene pentru transporturile de cereale, afirmă două surse din domeniul apărării citate de agenția Reuters.
Conform surselor citate de Reuters, care au preferat să mențină anonimatul, România transferă sisteme antiaeriene în localitățile rurale de pe malul românesc al Dunării, în apropierea zonelor de pe teritoriul ucrainean vizate de armata rusă în atacuri cu drone asupra platformelor pentru exporturile de cereale. De asemenea, vor fi create mai multe posturi militare de observație și vor fi intensificate misiunile de patrulare.
Măsurile aplicate, care se adaugă punerii la dispoziție a patru avioane suplimentare de tip F-16 de către SUA și extinderii unei zone de interdicție aeriană, sunt semnale privind creșterea preocupărilor în România și la nivelul NATO că războiul din Ucraina s-ar putea extinde pe teritoriul Alianței Nord-Atlantice.
În noiembrie anul trecut, o rachetă a căzut în sudul Poloniei, provocând moartea a două persoane și generând o scurtă alertă de securitate, deși ulterior s-a stabilit că responsabilitatea le-a aparținut unităților antiaeriene ucrainene. Acum, în centrul atenției este România.
Imediat după retragerea pe 17 iulie din Acordul privind exporturile de cereale, Moscova a început să atace porturile ucrainene și depozitele de pe Dunăre, într-o aparentă încercare de obstrucționare a principalei rute alternative pentru exportul cerealelor ucrainene. Printre ținte s-au numărat porturile ucrainene Izmail și Reni, situate pe Dunăre la frontiera cu România.
Potrivit surselor citate, incidentele izolate care au implicat căderea unor fragmente de drone pe teritoriul României evidențiază riscul unor interpretări greșite sau chiar al unor scenarii mai grave între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, astfel că forțele armate române au fost nevoite să suplimenteze securitatea în această zonă, pentru protejarea civililor. Armata a construit două adăposturi anti-bombardament în satul Plauru, iar localnicii primesc mesaje de alertă pe telefoanele mobile în cazul în care sunt detectate drone ruse în apropiere.
Săptămâna trecută, Ministerul român al Apărării a transmis, potrivit agenției Reuters, că aproximativ 100 de militari americani și patru avioane de vânătoare americane de tip F-16 au ajuns la Baza militară Borcea.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile militare ruse în apropierea teritoriului României și a subliniat că apărarea va fi suplimentată.
”Referitor la fragmentele de drone căzute în România, nu avem indicii că ar fi rezultatul vreunui atac intenționat al Rusiei asupra teritoriului aliat. Dar războiul Rusiei și atacurile nechibzuite în apropierea frontierelor României sunt destabilizatoare. Nu trebuie să existe niciun dubiu că forțele NATO sunt acolo, pentru apărarea statelor membre. Am decis să intensificăm prezența militară în partea de est a Alianței, inclusiv în România, cu trupe suplimentare, cu misiuni suplimentare de politie aeriană, prin mai multă supraveghere și cu diverse capabilități”, a subliniat Jens Stoltenberg în cursul vizitei efectuate joi la Kiev.
Citește și: