Reuters: Rusia și Germania vor discuta luna viitoare despre situația din Ucraina
Înalți oficiali guvernamentali germani și ruși au convenit să organizeze o întâlnire, luna viitoare, cu scopul de a atenua tensiunile politice referitoare la Ucraina, a declarat, sâmbătă, o sursă guvernamentală germană.
Consilierul pentru Politică Externă al cancelarului german Olaf Scholz, Jens Ploetner, și negociatorul rus pentru Ucraina, Dmitri Kozak, au convenit să se întâlnească după o lungă conversație telefonică, a declarat sursa sub condiția păstrării anonimatului, informează Reuters.
Guvernul german nu a făcut niciun comentariu oficial în legătură cu această întâlnire. Un purtător de cuvânt al lui Kozak a refuzat să comenteze informația.
În ultimele luni, liderii occidentali și președintele rus, Vladimir Putin, au discutat în repetate rânduri la telefon, ca urmare a faptului că Moscova a masat trupe la granița cu Ucraina, provocând temeri cu privire la o eventuală invazie a țării vecine.
Întâlnirile personale între înalți oficiali guvernamentali occidentali și rusi au fost puține, deși președintele Statelor Unite, Joe Biden, a purtat discuții cu președintele Putin la Geneva, în iunie anul trecut.
De la preluarea mandatului în această lună, Scholz a subliniat necesitatea dialogului cu Rusia cu privire la situația din Ucraina. Cu toate acestea, cancelarul german a susținut impunerea unor eventuale sancțiuni la adresa Rusiei în cazul unei invazii.
Germania, criticată pentru că ar fi prea permisivă în relația cu Rusia
Două surse din Guvernul de la Berlin au declarat pentru Reuters că Germania se îndoiește că Rusia intenționează cu adevărat să atace Ucraina.
Unele voci, însă, acuză Germania că este prea permisivă față de politicile lui Putin din cauza dependenței sale de gazele naturale rusești.
De altfel, Berlinul a fost criticat în repetate rânduri pentru construirea gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia către Germania ocolind Ucraina, ceea ce reduce substanțial veniturile pe care Kievul le obține din taxarea gazelor care tranzitează Ucraina.
Berlinul spune că Nord Stream 2 nu este o unealtă politică, ci este pur și simplu doar una dintre cele câteva conducte care transportă gaz rusesc în Europa.
„Obiectivul părții germane rămâne reactivarea rapidă a discuțiilor în formatul Normandia”, a spus sursa guvernamentală germană, referindu-se la discuțiile multilaterale dintre Ucraina, Rusia, Franța și Germania.
Liderul grupului parlamentar al social-democraților (SPD), Rolf Mutzenich, a declarat pentru Reuters că partidul său nu este „naiv” și știe cu cine are de-a face, dar că astfel de discuții ar putea ajuta la detensionarea situației din Ucraina.