Reuters: Statele Unite și China au purtat discuții consultative pe tema armelor NUCLEARE, pe fondul preocupările privind criza din Taiwan

Publicat: 21 06. 2024, 15:00
Actualizat: 21 06. 2024, 15:01

Statele Unite și China au reluat negocierile semioficiale pe tema armelor nucleare, iar reprezentanții Beijingului au oferit asigurări că nu vor recurge la amenințări atomice în criza asociată Taiwanului, afirmă doi oficiali americani.

Contactele diplomatice pe tema armelor nucleare au fost reluate în martie, la nivel semioficial, conform unor diplomați americani citați de agenția Reuters.

Delegația americană a exprimat preocupări că Beijingul ar putea recurge la arme nucleare sau ar putea amenința cu acest lucru în cazul unui conflict în Taiwan.

”Au transmis părții americane că sunt absolut convinși că vor putea prevala într-o luptă convențională cu Taiwanul, fără a folosi arme nucleare”, afirmă David Santoro, unul dintre participanții la negocieri.

Din delegația americană au făcut parte șase delegați, inclusiv foști oficiali și specialiști în domeniul atomic. Beijingul a trimis specialiști în domeniul nuclear și ofițeri din cadrul armatei chineze.

Departamentul de Stat a transmis că nu a participat la discuții, subliniind însă că aceste contacte semioficiale pot fi „benefice”.

”Aceste discuții nu pot înlocui negocierile formale, care necesită discuții de pe poziții de autoritate asupra unor teme evocate frecvent de cercurile guvernamentale chineze”, subliniază Departamentul de Stat de la Washington.

Administrația Joe Biden a semnalat, recent, că, în următorii ani, Statele Unite ar putea fi nevoite să reconfigureze poziționarea armelor nucleare strategice pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea adversarilor, în contextul tensiunilor cu Rusia și China.

Pranay Vaddi, membru al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a evocat ideea unei ”abordări mai competitive” a Administrației Joe Biden în materie de control al armamentului pe plan mondial. Pranay Vaddi a dat asigurări că Washingtonul menține angajamentele privind controlul armamentului și regimul de neproliferare atomică. Dar a notat că Rusia a refuzat discuțiile despre posibila prelungire a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), care ar urma să expire în anul 2026, iar China nu acceptă negocieri despre arsenalul nuclear, care este în creștere.

Foto: Profimedia