Prima pagină » Știri externe » Reuters: Visul frumos al României se poate sfârși. Unde ne văd economiștii PESTE 50 DE ANI

Reuters: Visul frumos al României se poate sfârși. Unde ne văd economiștii PESTE 50 DE ANI

Reuters: Visul frumos al României se poate sfârși. Unde ne văd economiștii PESTE 50 DE ANI
Reuters publică un reportaj din satul Petrachioaia (jud. Ilfov), situat la 20 de kilometri de București, unde patru din cinci locuitori nu au slujbe, nici apă potabilă sau toaletă în casă.

Reuters publică un reportaj din satul Petrachioaia (jud. Ilfov), situat la 20 de kilometri de București, unde patru din cinci locuitori nu au slujbe, nici apă potabilă sau toaletă în casă.

Agenția scrie că „visul frumos” al celor mai noi locuitori ai Uniunii Europene, printre care și românii, s-ar putea sfârși înainte să înceapă. Economiștii spun că recesiunea din Europa scade și mai mult șansele țărilor sărace să le prindă din urmă pe celelalte, iar creșterea economică și așa lentă din fostul bloc comunist ar putea lua sfârșit peste 20 de ani.

„Credeam că, după aderare, ne vor crește salariile și pensiile și vor crea locuri de muncă pentru cei tineri. Dacă nu aș avea această vacă, aș muri de foame”, a declarat pensionarul Constantin Florea (63 de ani), care trăiește dintr-o pensie de 4-500 de lei pe lună.

Reuters scrie că, atunci când Cehia, Ungaria sau Slovacia au intrat în UE, în 2004, oamenii au ieșit pe străzi să danseze și să ciocnească pahare de șampanie, iar același lucru s-a întâmplat și în România sau Bulgaria, trei ani mai târziu. Cu toate acestea, economia acestor țări nu a urmat cursul Irlandei, al cărei PIB a crescut de la 65% față de media europeană la 150%, din 1960 (cu 13 ani înaintea intrării în UE) până în 2008.

La început, nou-venitele în UE au cunoscut creșteri economice mai mici sau mai mari, dar criza a oprit boom-ul și a încetinit drastic evoluția acestor state. Cu excepția Poloniei, toate statele intrate în UE începând cu 2004 au cunoscut recesiunea.

Reuters scrie că, după ce dădea semnale de revenire, România tocmai a intrat din nou în recesiune. „Când am intrat în UE, credeam că lumea se va schimba. În euforia noastră, credeam că toată lumea își va găsi slujbe în străinătate. Dar se pare că UE nu e numai lapte și miere”, a declarat Decebal Floroaica, un preot de 38 de ani care și-a deschis o cantină pentru săraci în Pitești.

„Condițiile de viață se vor îmbunătăți… peste 50 de ani”

Reuters scrie că România și Bulgaria, cele mai sărace membre ale Uniunii, se vor „chinui” să ajungă la 60% din media PIB-ului UE, în următorii 30 de ani, iar țara noastră ar putea chiar să scadă sub această valoare. „Realist vorbind, nu ar fi rău ca România și Bulgaria să ajungă la 50% din media PIB-ului din UE peste 40-50 de ani”, a declarat cercetătorul Zsolt Darvas, de la un think-tank din Bruxelles.

Deși, în București, Daciile comuniste au fost înlocuite cu mașini de lux, iar magazinele simple – cu branduri precum Gucci ori Starbucks, problemele României persistă: autostrăzile leagă numai trei orașe ale țării, iar niciuna nu ajunge la o graniță sau un port, scrie Reuters.

În plus, doar un sfert din populație are joburi stabile, restul fiind pensionari sau fermieri la limita subzistenței, scrie agenția. Reuters nu uită să precizeze că, din cauza corupției și a birocrației, România a accesat doar 8% dintre cele 19 miliarde de euro, bani proveniți din fonduri europene începând cu 2007.

Sondajele arată că sub jumătate dintre români mai au încredere în UE, față de două treimi, la momentul intrării țării în Uniune. Directorul școlii din Petrachioaia și-a „ajustat” așteptările: „Condițiile de trai se pot îmbunătăți, dar abia peste 50 de ani. Poate că nepoții mei vor trăi o viață mai civilizată”.

Autor

Citește și