Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea negocieri pentru oprirea războiului din Ucraina pe actualele linii ale frontului, fiind pregătit să continue invazia militară dacă Occidentul respinge oferta, afirmă surse de la Moscova citate de agenția de presă Reuters.
Conform unor oficiali ruși, Vladimir Putin a exprimat frustrare, în discuțiile cu propriii consilieri, asupra încercărilor Occidentului de blocare a negocierilor, în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, refuză orice contact diplomatic.
”Putin poate lupta cât de mult timp este necesar, dar este pregătit și pentru un armistițiu, pentru înghețarea războiului”, a declarat un oficial de la Moscova, citat, sub protecția anonimatului, de agenția de presă Reuters.
La nivel oficial, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reiterat că președintele Putin a semnalat constant că Rusia este deschisă dialogului, explicând că nu vrea ”un război infinit”.
Săptămâna trecută, Andrei Belusov a fost numit în funcția de ministru al Apărării, ceea ce, conform analiștilor politici occidentali, ar însemna că economia Rusiei ar fi plasată într-o stare de finanțare permanentă a eforturilor militare.
Forțele militare ruse au avansat în Donețk în ultimele luni, iar în ultimele săptămâni au început să atace terestru și în Harkiv, după o serie de atacuri lansate de forțele militare ucrainene din această zonă spre regiunea rusă Belgorod.
Ucraina, susținută de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, a refuzat orice contact diplomatic pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă.
La începutul lunii mai, Administrația de la Moscova a semnalat oficial că așteaptă ”propuneri serioase” de pace, prin recunoașterea noilor ”realități teritoriale” din Ucraina, respingând ”formula de pace” propusă de Kiev.
”Rusia este dispusă să analizeze propuneri serioase” de soluționare a conflictului din Ucraina, pe baza actualelor ”realități teritoriale”, a declarat pe 3 mai Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.
Anunțul Moscovei nu constituie o modificare de poziție, reiterând linia politică a Kremlinului, care speră să mențină controlul asupra regiunilor din sud-estul Ucrainei pe care le ocupă forțele militare ruse. Kievul a respins în mai multe rânduri anunțuri similare ale Moscovei.
În replică, Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina, a anunțat atunci că Rusia nu va fi invitată la reuniunea din Elveția, unde va fi analizată ”Formula de pace” propusă de președintele Volodimir Zelenski, fără însă a exclude posibilitatea negocierilor cu Moscova în viitor.
Președinția Rusiei a transmis că reuniunea din Elveția, programată la jumătatea lunii iunie, nu are sens, atât timp cât reprezentanții Moscovei nu participă.
Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.
La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.
Foto: Shutterstock
Citește și: