Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut luni o soluționare diplomatică a războiului dintre Rusia și țara sa și a adus în discuție ideea ca trupe străine să fie dislocate în Ucraina până când aceasta se va putea alătura NATO.
Declarațiile au fost făcute la o conferință de presă comună cu liderul opoziției germane, Friedrich Merz, și arată că Zelenski este tot mai deschis să discute despre încheierea războiului, mai ales în contextul în care Donald Trump va reveni pe 20 ianuarie la Casa Albă, informează Reuters.
Președintele ales al SUA, care a spus că dorește să pună capăt rapid războiului, a cerut duminică o încetare imediată a focului și negocieri pentru a pune capăt „nebuniei” din Ucraina. Declarațiile au venit după o întâlnire cu Zelenski și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la Paris.
„Ucraina vrea ca acest război să se termine mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezoluție diplomatică ar salva mai multe vieți”, a declarat Zelenski reporterilor, luni, la Kiev.
Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nikiforov, a declarat că Ucraina pregătește, în decembrie, o întâlnire a partenerilor europeni care, împreună cu SUA, au fost „capabili să asigure întărirea maximă a statului nostru”.
Scopul este ajungerea la o poziție comună în privința unor eventuale negocieri, dar și în ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă, a mai spus oficialul.
Potrivit lui Zelenski, el a discutat despre o „înghețare” a liniilor frontului în cadrul discuției cu Macron și Trump. Aceasta în contextul în care Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainean de dinainte de 2022. Președintele ucrainean susține că le-a spus lui Macron și Trump că nu crede că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar dori să pună capăt războiului și că Moscova ar trebui să fie forțată să facă pace.
„Forța poate fi exercitată doar dacă Ucraina este puternică. O Ucraina puternică înaintea oricărei diplomații înseamnă putere și pe câmpul de luptă”, a spus el.
Zelenski a revenit și la o idee ridicată în februarie de Macron, care a propus ca națiunile europene să trimită trupe în Ucraina. Nu a existat un consens în această privință, însă, în rândul liderilor europeni.
„Putem să ne gândim și să lucrăm la poziția lui Emmanuel. El a sugerat ca o parte din trupele unei țări să fie prezente pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea câtă vreme Ucraina nu este în NATO. Dar trebuie să înțelegem clar când va fi Ucraina în UE și când va fi în NATO”, a spus liderul ucrainean.
Kievul, care a făcut eforturi pentru a obține o invitație de a adera la NATO, a insistat pe tot timpul războiului că are nevoie de garanțiide securitate pentru a împiedica Rusia să lanseze o nouă invazie odată ce ostilitățile actuale sunt oprite, mai arată sursa citată.
Vladimir PUTIN: Rusia va trimite rachete Oreshnik în Belarus până la finalul anului viitor
Sursa foto: Profimedia