Zece state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut ca Blocul comunitar să interzică importurile de gaze prin conducte, dar și cele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia.
Solicitarea vine în contextul în care Uniunea discută despre posibilitatea impunerii unor noi sancțiuni la adresa Moscovei, din cauza războiului din Ucraina.
Potrivit unor documente, consultate de Reuters, cele zece state ar solicita interzicerea tuturor importurilor de gaze naturale din Rusia, în timp ce Uniunea Europeană pregătește cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Cele 10 țări, printre care Republica Cehă, Danemarca, Estonia și Finlanda, doresc ca Europa nu mai finanțeze acțiunile de război ale Moscovei prin importul de gaze naturale. Documentul a fost semnat și de reprezentanți din Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România și Suedia.
„Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil”, au transmis țările într-un document comun, potrivit sursei citate.
„O alternativă la interdicția totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc livrat prin conducte și a GNL, așa cum a fost deja stabilit în Foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în document.
UE a sancționat deja importurile de petrol pe mare din Rusia, dar până acum nu a interzis importurile de gaze rusești, aceasta deoarece unele țări UE continuă să se bazeze pe acestea.
Cele zeci țări susțin că și cisternele de GNL din Rusia ar trebui să aibă interzisă andocarea în porturile europene. Comisia Europeană elaborează un plan mai detaliat pentru a reduce cât mai mult importurile de energie din Rusia.
Sancțiunile, cea mai directă modalitate de a opri importurile de combustibil rusesc, ar necesita aprobarea unanimă din partea tuturor țărilor UE.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a opus anterior sancțiunilor impuse energiei ruse, în timp ce prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaze a Slovaciei, în urma unei întâlniri cu președintele rus, Vladimir Putin, în decembrie.
Importurile de gaze ale UE din Rusia au scăzut din 2022, iar Blocul a crescut importurile de GNL din SUA și și-a crescut producția de energie regenerabilă pentru a completa deficitele din domeniul energetic.
Importurile de gaze rusești au scăzut și mai mult în această lună, după expirarea contractului care permitea tranzitul gazelor din Rusia pe teritoriul Ucrainei.
Gazprom face disponibilizări. Compania rusă RENUNȚĂ la aproape jumătate dintre angajații săi
Sursa foto: Profimedia