Revolta unui votant Brexit: Credeți că aș fi votat să ieșim dacă știam că voi pierde 80.000 de lire pe an? Am fost mințiți!

Publicat: 22 04. 2021, 09:42
Revolta unui votant Brexit: Credeți că aș fi votat să ieșim dacă știam că voi pierde 80.000 de lire pe an? Am fost mințiți! / Foto ilustrație: Pixabay.com

Ian Perkes, un exportator de pește din Brixham, Devon, a declarat, pentru presa daneză, că „a fost mințit” cu privire la consecințele Brexit-ului și costurile pentru afacerea sa au crescut vertiginos.

„Credeți că aș fi votat Brexit-ul, dacă știam că mă va costa 80.000 de lire pe an? Sigur că nu. Doar un prost ar fi votat ieșirea, știind asemenea lucruri…”, a declarat Perkes, potrivit independent.co.uk.

Revolta pescarului: „Am fost mințiți!”

„Am fost mințiți. Ni s-a spus că vom avea comerț liber, nu ni s-a garantat că vom beneficia din nou de regula celor 12 mile (cca. 20 km) (n.r., este important pentru pescari asigurarea unei zone exclusive pentru ambarcațiunile britanice, la 12 mile de țărm), dar am presupus că se vor respecta angajamentele promise”, s-a plâns antreprenorul.

„Nu fiți proști…”

„Nu fiți proști, stați în Europa. De ce să ieșiți? Viața a devenit foarte grea, de când am ieșit și nu văd un final fericit. Am greșit, recunosc, dar nu sunt un caz izolat”.

Perkes a declarat, pentru Daily Express, că vânzările sale au scăzut de la 375.000 lire în ianuarie 2020 la 74.000 lire în ianuarie 2021.

Industria peștelui contribuie cu sub 1% la PIB-ul Marii Britanii, dar a devenit simbolică pentru votanții Brexit, care au dorit recâștigarea controlului asupra zonelor de pescuit.

„Măcelul Brexit” pentru pescarii britanici

După Brexit, pescarii s-au lovit de noi obstacole legislative, când au vrut să exporte pește în UE, fapt ce a dus la întârzieri masive.

În 18 ianuarie, angajații din industria pescuitului au protestat contra premierului Boris Johnson și a acordului Brexit, cu mesaje precum „Măcelul Brexit” și „Guvernul incompetent distruge industria peștelui”.

George Eustice, ministrul britanic al Mediului, a recunoscut că acordul pe care guvernul l-a semnat cu UE nu se ridică la nivelul așteptării celor din industria pescuitului. Totuși, Eustice a spus că s-a făcut „un pas mare în direcția potrivită”.