Revoluția gazelor de șist din Marea Britanie înaintează cu pași timizi. Câte sonde de exploatare vor fi inaugurate în acest an
În ciuda faptului că premierul britanic David Cameron a declarat că Executivul va miza decisiv pe gazele de șist, în 2015 vor exista puține puțuri și doar nouă – opt noi și unul vechi – se pretează la fracturarea hidraulică, precizează theguardian.com.
Profesorul Jim Watson, director de cercetare în cadrul Centrului de Cercetare Energetică din Marea Britanie și, totodată, autorul unui raport recent referitor la potențialul gazelor de șist în Regatul Unit, a spus că declarațiile politicienilor cu privire la exploatările de gaze au fost speculative.
Potrivit acestuia, este puțin probabil ca Marea Britanie să dețină o industrie a gazelor de șist semnificativă până în 2020. De asemenea, chiar și atunci va fi nevoită să importe cea mai mare cantitate din gazul folosit.
Exploatarea gazelor de șist a fost îndelung promovată de premierul britanic și cancelarul George Osborne. Acesta din urmă a spus că petrolul reprezintă „un potențial uriaș” pentru economia britanică și a înființat cel mai generos regim fiscal pentru gazele de șist și fracturare.
La rândul său, Ken Cronin, directorul executiv al Ukoog (United Kingdom Onshore Oil and Gas), a respins ideea că prețul mic la petrol va afecta industria gazelor de șist din Marea Britanie. „Cred că ne-am lăsat influențați de declarațiile unor oficiali din SUA, care au spus că barilul va ajunge la 40 dolari. Suntem martori la o supra-aprovizionare clasică și o cerere mai redusă, care se va echilibra de la sine”.
Interesele în vederea exploatărilor gazelor de șist vor domina scena acordării de licențe, pe măsură ce pe piață vor intra noi jucători. Cuadrilla, IGas și Third Energy sunt trei din cele mai mari companii de explorare și colaborează cu jucători mari, precum Total, GDF Suez și Centrica, dar și cu Ineos, compania care deține rafinăria petrochimică Grangemouth din Scoția.