Suveranul pontif emerit a făcut aceste afirmații într-o analiză de 18 pagini apărută în Klerusblatt, o publicație lunară din Bavaria, Germania, dedicată clerului, potrivit The Washington Post.
„Revoluția din 1968 a avut ca scop totala libertate sexuală, fără acceptarea regulilor”, a scris acesta.
„Pedofilia a fost diagnosticată ca permisă și potrivită”, a mai scris Benedict al XVI-lea, care, de când și-a dat demisia din funcția de papă, în 2013, trăiește într-o mică mănăstire din Vatican și se exprimă foarte rar în public.
Textul său a provocat controverse în rândul membrilor Bisericii catolice, dar și al victimelor abuzurilor sexuale, unii vorbind despre „narcisismul teologic” al lui Benedict al XVI-lea, care „face parte din problemele provocate de cultura abuzului și tăcerii din Biserică”.
În același text, Benedict al XVI-lea descrie „scăderea” manifestărilor vocaționale ale preoților după revoluția sexuală din anii 1960.
„Radicalismul fără precedent al anilor 1960” a adus un val de „modernitate” în toate straturile societății, inclusiv în seminarii.
„Clici homosexuale s-au format în diferite seminarii”, la vedere, a mai spus acesta, vorbind despre o anumită „dizolvare a învățăturii morale practicate în Biserică”.
Totodată, acesta constată că, „în societatea occidentală a dispărut Dumnezeu din spațiul public”, iar Biserica este percepută ca „un fel de mașinărie politică”.
Înainte de a deveni papă, în 2005, Joseph Ratzinger a condus, timp de 24 de ani, Congregația doctrinei credinței (urmașă a Inchiziției), un departament care se ocupă de sancționarea derivelor liturgice și sociale, dar și de dosarele de abuzuri sexuale săvârșite de membri ai Bisericii.
În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor „măsuri concrete”, în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârșite de prelații Bisericii catolice.
„Poporul lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu numai condamnări simple și evidente, ci și pregătirea unor măsuri concrete și eficace”, a declarat suveranul pontif argentinian participanților la summit – președinți ai 114 conferințe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene și ai unor congregații religioase, precum și înalți prelați de la Vatican, convocați la Roma.
„Trebuie luate măsuri concrete”, a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanților presei în avans.
„În fața flagelului agresiunilor sexuale săvârșite de oameni ai Bisericii asupra minorilor”, papa Francisc a cerut participanților la summit să audă „strigătul micuților care cer să se facă dreptate”.