Prima pagină » Știri externe » Revoluție în Belarus. Lukașenko dă înapoi. Ce propunere le-a făcut liderilor Opoziției de la Minsk

Revoluție în Belarus. Lukașenko dă înapoi. Ce propunere le-a făcut liderilor Opoziției de la Minsk

Revoluție în Belarus. Lukașenko dă înapoi. Ce propunere le-a făcut liderilor Opoziției de la Minsk

Președintele Aleksandr Lukașenko face un pas înapoi în războiul cu Opoziția de la Minsk. Tot mai puternic contestat de populație, liderul Belarusului s-a gândit luni să evoce ideea unui referendum constituţional, în speranța că astfel va calma ampla mişcare pornită împotriva sa.

De trei săptămâni lumea protestează la Minsk, iar Lukașenko promite Opoziție să se gândească la revizuirea Constituției, fără a face, însă, alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

Duminică, zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au strâns pe străzile din Minsk, în al treilea weekend consecutiv, pentru a denunţa realegerea lui Lukaşanko în scrutinul desfăşurat la 9 august.

Lukașenko: „Vom propune poporului o serie de schimbări”

Într-o declarație acordată agenției BeITA, liderul belarus a spus că „specialişti”, printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus „referendumului”. „Aş vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societăţii noastre. Vom insista pe aceste schimbări şi vom propune aceste schimbări poporului nostru”, a declarat Aleksandr Lukașenko într-o şedinţă de lucru.

El nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituţiei, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promiţătoare pentru ieşirea din criză. Totuși, Lukaşenko (66 de ani) a recunoscut că țara este condusă de un „sistem oarecum autoritar” şi a evocat o posibilă reformă a sistemului judiciar.

Lukașenko acuză NATO că are „planuri agresive cu Belarus”

Pe de altă parte, Estonia, Letonia şi Lituania au anunţat restricţii de călătorie împotriva a 30 de demnitari belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a precizat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. Această listă va putea fi extinsă.

Statele baltice, membre NATO, condamnă politica de tip dictatorial după de Lukașenko în Belarus. La rândul lui, liderul de la Minsk acuză Organizația Nord-Atlantică de uneltiri împotriva sa. „Vestul are planuri agresive față de Belarus. Vor să înlocuiască actualul guvern cu unul care va solicita unei țări străine să trimită trupe aici. Ei vor piața noastră de desfacere ca să-și vândă produsele”, a precizat Lukașenko, citat de Euronews. Culmea este că tocmai președintele Belarusului este cel care a solicitat ajutor armat și militar unei țări străine, în speță Rusia, fapt confirmat de Vladimir Putin.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și