S-a dat alerta la Vatican după ce monseniorul Tadeusz Kondrusiewicz, șeful Bisericii Catolice din Belarus, a fost blocat la frontieră de grăniceri, din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko. În timp ce încerca să intre în țară, monseniorul Kondrusiewicz a avut parte de un tratament umilitor din partea vameșilor, arată surse apropiate acestuia.
Iuri Sanko, purtătorul de cuvânt al monseniorului, a declarat pentru AFP că șeful Bisericii Catolice din Belarus se întorcea în țară după o vizită efectuată în Polonia. „El nu înţelege ce s-a întâmplat. Nu i-au explicat motivele” reținerii sale. „În prezent, monseniorul Kondrusiewicz aşteaptă la frontieră” să se lămurească situația. „Încercăm să rezolvăm cumva”, a mai adăugat Iuri Sanko, preluat de agenția SIR.
Chestionaţi de jurnaliști, un reprezentant al serviciului de frontieră şi un altul al Ministerului de Interne nu au dorit să facă niciun comentariu.
Belarusul este zguduit de o mişcare de protest inedită, care durează de trei săptămâni. Duminică, zeci de mii de susţinători ai Opoziţiei s-au strâns pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, denunţând realegerea lui Lukaşenko în scrutinul din 9 august.
Mişcarea a fost marcată de o represiune puternică a forţelor de ordine, care a lăsat în urmă trei morţi şi zeci de răniţi şi care a fost denunţată de Biserica Catolică din Belarus.
În vârstă de 74 de ani, monseniorul Tadeusz Kondrusiewicz s-a întâlnit cu ministrul de interne Iuri Karaiev după primele manifestaţii post-alegeri, făcând apel la încetarea violenţelor. Totodată, duminică, într-un interviu la Radio Maria din Polonia, șeful Bisericii Catolice din Belarus a declarat că „există motive de a ne gândi că alegerile nu au fost echitabile”.
Vaticanul încă nu a luat poziție față de evenimentele din Belarus. Oficial, Biserica Catolică estimează că circa 15% din populaţia de 9,5 milioane de locuitori se consideră catolică, în special în vestul ţării. Ei formează al doilea grup religios din ţară, după creştini-ortodocşi.