Este a doua oară în 2018 când Comitetul Federal pentru Piețe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA, a decis majorarea dobânzii-cheie, semnalând încă două creșteri anul acesta, pe fondul scăderii șomajului, dar al creșterii inflației într-un ritm mai accelerat decât se preconiza.
Rezerva Federală (Fed) a renunțat la angajamentul de a ține dobânzile suficient de mici pentru stimularea economiei „o anumită perioadă”, transmițând că nu va tolera, cel puțin până în anul 2020, creșterea inflației peste nivelul stabilit, notează agenția Reuters.
Oficialii guvernamentali americani au semnalat miercuri că inflația ar putea depăși plafonul stabilit de sistemul bancar central, respectiv 2%. Pentru anul acesta se anticipează că inflația va atinge 2,1% în SUA, urmând să rămână la acest nivel până în 2020.
„Piața muncii a continuat să se consolideze, activitatea economică a crescut într-un ritm solid. Cheltuielile persoanelor fizice s-au intensificat, investițiile fixe au continuat creșterea puternică”, a argumentat Comitetul Federal pentru Piețe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA.
Potrivit comunicatului Fed, economia Statelor Unite ar urma să continue creșterea în ritm rapid, indiferent de majorarea dobânzii de referință. „Comitetul Federal pentru Piețe Deschise se așteaptă ca majorarea graduală a intervalului ratei dobânzii să fie compatibilă cu expansiunea activităților economice, cu situația unei piețe a muncii puternice și cu un nivel al inflației în obiectivul de 2% pe termen mediu”, informează instituția.
Aceasta este a șaptea majorare a dobânzii decisă de Fed începând din 2015. Oficialii Fed încearcă să tempereze inflația cu rate mai mari ale dobânzilor și cred că economia Statelor Unite își poate permite costuri mai mari ale împrumuturilor.