Rezoluția Consiliului de Securitate ONU pe tema referendumului din Crimeea a picat, din cauza Rusiei. UPDATE

Rezoluția Consiliului de Securitate ONU pe tema referendumului din Crimeea a picat, din cauza Rusiei. UPDATE
Publicat: 06/06/2014, 11:50
Actualizat: 31/07/2014, 14:51

UPDATE Rusia a opus un vot de veto unei rezoluții occidentale care denunță referendumul de duminică din Crimeea, iar China s-a abținut, în cadrul unui vot în Consiliul de Securitate.

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin și-a justificat votul repetând că noile autorități de la Kiev sunt rezultatul unei „lovituri de stat” și că Rusia „va respecta voința poporului din Crimeea”.

„Rusia poate să opună un vot de veto oricărei rezoluții, dar nu poate opune un vot de veto adevărului”, i-a replicat ambasadoarea americană Samantha Power, invocând articolul 2 al Cartei ONU. Ea și-a exprimat satisfacția față de o „opoziție zdrobitoare față de acțiuni periculoase” ale Moscovei, care vor avea „consecințe”.

Votul rus de veto era o certitudine după eșecul vineri, la Londra, al unei reuniuni americano-ruse de ultimă șansă, într-o încercare de a găsi un compromis în criza ucraineană.

China se aliniază adesea Rusiei în Consiliu, în special la voturile cu privire la Siria, dar de această dată s-a distanțat, deoarece „chinezii sunt stânjeniți”, potrivit unui diplomat occidental.

Două dintre principiile diplomației chineze, reafirmate de către Beijing în cele șase reuniuni precedente ale Consiliului pe tema crizei ucrainene, sunt neingerința și respectarea integrității teritoriale, care vor fi puse în discuție de către scrutinul de duminică.

Proiectul de rezoluție nu viza în mod direct Rusia, care nu a fost nomizalizată în text, și nu cerea în mod explicit retragerea forțelor ruse trimise în Crimeea pentru a exercita controlul asupra peninsulei. El nu amenința nici cu sancțiuni.

În text se afirma că „referendumul nu poate avea vreo validitate și că nu poate fonda nici cea mai mică modificare a statutului Crimeei”. El cerea tuturor statelor și organizațiilor internaționale să nu recunoască rezultatul referendumului și să „nu întreprindă vreo acțiune care ar putea să fie interpretată ca o recunoaștere a unei schimbări a statutului”. Aceasta este o formulă ambigură prin care se cerea Rusiei să nu anexeze Crimeea.

Consiliul își reafirma în proiect „angajamentul față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional”.

În text li se cerea Moscovei și Kievului „să înceapă un dialog politic direct” și să dea dovadă de reținere, salutându-se voința noilor autorități de la Kiev de a „respecta drepturile” minorităților, o aluzie la rusofonii din estul Ucrainei.


ȘTIREA INIȚIALĂ. Reuniunea a fost convocată pentru ora 15.00 GMT (17.00, ora României), la solicitarea Statelor Unite. Diplomații occidentali se așteaptă ca Rusia să utilizeze dreptul de veto.

Poziția Chinei, care adesea se aliniază celei a Rusiei, în special în voturile pe tema conflictului din Siria, încă nu se cunoaște. „Chinezii sunt confuzi”, a explicat un diplomat occidental.

El a subliniat că ambasadorul Chinei la ONU a menționat în cadrul celor șase reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene două principii, și anume principiul neintervenției și principiul respectării integrității teritoriale. Or, cele două principii nu sunt respectate prin scrutinul care va avea loc duminică.

„Singurul scop al acestei rezoluții este de a obține abținerea Chinei și de a sublinia astfel izolarea în creștere a Rusiei”, a precizat un alt diplomat occidental.

Proiectul de rezoluție a fost redactat de Statele Unite, în termeni care ar putea fi acceptați și de China. Textul proiectului de rezoluție nu se referă în mod explicit la Rusia și nu solicită retragerea trupelor suplimentare ruse din Crimeea. De asemenea, proiectul de rezoluție nu amenință cu sancțiuni.
„Referendumul nu poate avea nicio validitate și nu poate opera nicio modificare asupra statutului Crimeei”, potrivit proiectului de rezoluție.

Totodată, textul cere tuturor statelor să nu recunoască rezultatul referendumului și să „nu întreprindă vreo acțiune care ar putea fi interpretată ca o recunoaștere a modificării statutului”. O formulă alambicată utilizată pentru a cere Rusiei să nu anexeze Crimeea.

Consiliul reafirmă „angajamentul său față de suvernitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, conform textului.
În cele din urmă, proiectul de rezoluție solicită Moscovei și Kievului „să înceapă un dialog politic direct” și să dea dovadă de reținere.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?