Rezultatele celui mai recent raport despre sclavia modernă. Andrew Forrest, președintele Walk Free Foundation: „Credeam că problema a fost rezolvată”

Publicat: 18 11. 2014, 20:50

GSI (Global Slavery Index) este al doilea raport anual despre flagelul sclaviei moderne și dezvăluie faptul că numărul persoanelor afectate de sclavie este cu 20% mai mare decât cel oficial.

„Credeam că sclavia reprezintă o problemă demult apusă sau că afectează doar țările răvășite de război și sărăcie”, a declarat Andrew Forrest, președintele Walk Free Foundation, o organizație din Australia, care a realizat studiul despre sclavie.

Sclavia acoperă un spectru larg și include plata prin muncă a unor datorii, căsătoriile aranjate și vânzarea sau exploatarea copiilor, dar și traficul de persoane.

Raportul, care acoperă 167 de state, precizează că sclavia modernă contribuie la producția a cel puțin 122 de bunuri de larg consum, exportate de 58 de țări. Organizația Internațională a Muncii (OIM) estimează că profiturile din munca forțată ajung anual la 150 miliarde de dolari (120 miliarde de euro).

Cele mai multe persoane afectate de sclavie se înregistrează în Mauritania. Pe locul secund se află Uzbekistanul, unde, în fiecare toamnă, guvernul obligă un milion de persoane, printre care și multi copii, să culeagă culturile de bumbac. Totodată, în India există 14,29 milioane de sclavi.