Votul istoric care a avut loc, joi, în Scoția a decis ca țara să rămână în Regatul Unit, alături de Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord. 55% dintre alegători au respins independența, în timp ce 45% au votat în favoarea ei. Diferența dintre cele două tabere este mai mare decât era de așteptat. Prezența la vot a fost de aproape 85%.
UPDATE 09:55 Rezultatul final, conform BBC: 55,3% din voturi – NU, 44,7% – DA.
Sursa: The Guardian
UPDATE 09:15 Premierul David Cameron, declarație în fața reședinței din 10 Downing pe tema referendumului: „Este momentul ca Regatul nostru Unit să se reunească și să meargă înainte”. Cameron a promis că se va ține de cuvânt și că cele patru țări ale Regatului vor primi puteri sporite: „Într-un moment în care scoțienii vor să aibă mai multe puteri în gestionarea afacerilor lor, acest lucru se va extinde și asupra locuitorilor din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care trebuie să aibă, de asemenea, un cuvânt mai greu de spus în ceea ce îi privește”.
UPDATE 9:00 Respingerea independenței Scoției de Regatul Unit devine oficială: premierul scoțian, Alex Salmond, își recunoaște înfrângerea: „Scoția a decis, cu majoritate, să nu devină o țară independentă”, a fost prima reacție a liderului scoțian care a reușit să aducă țara mai aproape de independență decât orice alt secesionist din istoria recentă. „Accept verdictul urnelor și le cer tuturor scoțienilor să facă același lucru și să accepte decizia poporului”, a mai spus Salmond.
UPDATE 8:30 După numărarea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscripții ale Scoției, 55,42% dintre alegători au respins independența, anunță BBC.
UPDATE 8:00 Glasgow, cea mai mare circumscripție din Scoția și al treilea oraș ca mărime din Marea Britanie, a votat în favoarea independenței, în timp ce capitala, Edinburgh, a respins independența.
UPDATE 7:40 Proiecțiile presei britanice susțin că rezultatul final nu se va shimba și că scoțienii au ales, într-adevăr, să rămână în Regatul Unit, cu toate că unele sondaje de opinie dinaintea referendumului indicau că se va vota pentru independență. La primele ore ale dimineții, tabăra „NU” avea 1.397.000 de voturi, în timp ce 1.176.000 de scoțieni au spus „DA”. Pentru declararea victoriei, este nevoie de 1.852.828.
Mai jos, rezultatele centralizate de The Guardian:
UPDATE 07:20 Primele rezultate ale referendumului pentru independența Scoției – după numărarea a 26 din cele 32 de circumscripții ale Scoției – indică o victorie pentru tabăra „NU” cu un raport de 54% la 46%, anunță BBC.
Rata de participare a fost de 84,2%.
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE