Rezultatele unui studiu controversat: Maica Tereza nu ar fi fost atât de sfântă pe cât se crede

Publicat: 05 03. 2013, 09:09
Actualizat: 19 05. 2015, 01:22

Un grup de istorici de la Universitatea Montreal și Universitatea Ottawa susține că Maica Tereza nu a fost atât de sfântă pe cât se crede. Un articol despre acest subiect urmează să apară în ediția din luna martie a revistei Studies in Religion, care include rezultatele cercetării efectuate privind activitățile Maicii Tereza.

Născută în 1910, în Agnes Gonxha, din Albania, Maica Tereza este cunoscută ca fiind fondatoarea Misionarelor Carității și pentru că și-a petrecut cea mai mare parte din viața sa în Calcutta, având grijă de oameni săraci și bolnavi. Mai mult, aceasta a fost recompensată cu premiul Nobel pentru Pace și a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 2003, la șase ani după ce a murit, notează Daily Mail.

Înainte de a trage concluzia că Maica Tereza nu a fost atât de sfântă pe cât se credea, istoricii au analizat aproape 300 de documente referitoare la viața călugăriței catolice, de origine albaneză, și s-a constatat că imaginea Maicăi Teresa nu ar fi chiar atât de imaculată în ceea ce privește contribuția sa la umanismul mondial.

Datele obținute de istorici arătau că fluxurile financiare care treceau prin fondurile Maicii Tereza tranzitau conturi bancare despre care nu se cunoaște aproape nimic. În plus, nu se cunosc sumele depuse, cine erau deponenții și modul în care erau cheltuiți banii, mai ales în timpul dezastrului de la Bhopal, unul din cele mai mari dezastre industriale din istoria omenirii, soldat cu cel puțin 15.000 de morți, sau în urma inundațiilor din India. În niciunul din cele două cazuri, Fondul Maicii Tereza nu a virat bani direct.

Nelămuriri apar și în privința beatificării Maicii Tereza. De exemplu, istoria cu descrierea vindecării miraculoase a unei femeii cu ajutorul unui medalion cu chipul Maicii Tereza. În opinia medicilor, femeia s-a fi vindecat de durerile severe abdominale nu atât datorită medalionului, cât a medicamentelor cu care a fost tratată împotriva unui chist ovarian și a tuberculozei, în timp ce Vaticanul consideră de necontestat acest miracol.

Istoricii canadieni amintesc că Maica Tereza a fost criticată și în timpul vieții. De exemplu, pentru primirea unei distincții din partea dictatorului Haiti, Duvalier, acuzat de represalii în masă. Sau pentru primirea de donații de la oameni de afaceri cu reputație dubioasă.

În 1991, revista germană Stern scria că doar 7% din donațiile făcute Fondului Maicii Tereza merg spre activități caritabile, dar o clarificare definitivă printre conturile și fluxurile în numerar nu s-a putut face atunci.

Critici violente vin și din partea lui Robert Fox, fost editor al reviste medicale The Lancet, care în 1996 remarca faptul că Fondul acesteia are o mulțime de voluntari, dar nu atrage deloc medici, „ocupându-se mai degrabă cu o imitație a actului medical decât cu un real ajutor în sensul modern al medicinii.”