Parisul și Berlinul vor să prezinte la sfârșitul lunii un plan comun de luptă împotriva șomajului în rândul tinerilor, care afectează Europa, prin intermediul acordării unor credite întreprinderilor care îi recrutează, scrie ziarul german Rheinische Post în ediția de luni, relatează AFP.
Inițiativa comună a miniștrilor francez al Muncii Michel Sapin și german Ursula von der Leyen, intitulată „New Deal for Europe”, o referire la un „New Deal” din anii ’30 al președintelui american Franklin Delano Roosevelt, urmează să fie prezentată într-o conferință la Paris, pe 28 mai, organizată de investitorul filantrop germano-american Nicolas Berggruen, potrivit cotidianului.
Miniștrii Finanțelor Pierre Moscovici și Wolfgang Schäuble „vor lua de asemenea parte”, scrie ziarul, care se sprijină pe „surse apropiate guvernelor și organizatorilor conferinței”.
Întrebați despre această inițiativă în cadrul conferinței obișnuite guvernamentale de presă, luni, la Berlin, purtătorii de cuvânt ai ministerelor germane ale Muncii și Finanțelor au confirmat fiecare în parte prezența la această conferință, la Paris, a miniștrilor, respectiv Ursula von der Leyen și Wolfgang Schäuble, alături de omologii lor francezi.
„Va fi o întâlnire în care miniștrii Finanțelor și Muncii vor fi împreună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Finanțelor, Martin Kotthaus.
„Desigur, există o coordonare strânsă între doamna von der Leyen și domnul Sapin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, precizând că în cadrul conferinței va fi abordată problema modului de motivare a întreprinderilor pentru ca acestea să angajeze tineri, și anume ajutându-le să obțină acces la creditare.
Cei doi purtători de cuvânt germani nu au oferit vreun detaliu suplimentar despre inițiativa evocată în Rheinische Post.
Planul, la care subscriu „întrepinderi majore”, potrivit ziarului, prevede ca Banca Europeană de Investiții (BEI) să acorde credite „în valoare de câteva miliarde” firmelor care se vor angaja să recruteze sau să formeze tineri.
Uniunea Europeană (UE) a ajuns deja la un acord pentru alocarea sumei de șase miliarde de euro, până în 2020, luptei împotriva șomajului în rândul tinerilor, un flagel care afectează, spre exemplu, unul din doi tineri în Spania. Acest „New Deal” va avea un „efect de pârghie” asupra acestei sume, scrie Rheinische Post. Ea va servi ca garanție pe lângă BEI, care va putea, astfel, să multiplice până la zece ori, adică 60 de miliarde de euro, suma împrumutată întreprinderilor implicate.
Președinția BEI este deținută de către un german, fostul secretar de stat Werner Hoyer.