Richard Gere: Bancherii nu înțeleg de multe ori termenii pe care îi folosesc; totul este o păcăleală
Bancherii nu înțeleg în multe cazuri termenii financiari complicați pe care îi folosesc, iar mare parte a lumii financiare este o păcăleală, a declarat actorul american Richard Gere într-un interviu pentru Financial Times, în care vorbește despre noul său film, „Arbitrage”.
În film, Gere joacă rolul unui șef de fond de hedging care a pierdut 400 de milioane de dolari într-o afacere cu o mină de cupru în Rusia și a comis o fraudă pentru a acoperi pierderea. Filmul începe cu personajul lui Gere acordând un interviu prezentatoarei Maria Bartiromo de la CNBC, în care actorul folosește cu ușurință termeni financiari care nu sunt înțeleși de oamenii obișnuiți.
Deși vorbește în film limbajul bancherilor, actorul a admis pentru Financial Times că nu înțelege ce înseamnă cuvintele respective.
„Habar nu am”, a spus Gere, care crede că nici bancherii cu care a discutat nu înțelegeau nimic din terminologia financiară.
„Mă uit la ochii lor, pentru că vreau să le observ procesele cognitive. Pur și simplu nu cred că știau ce înseamnă! Este totul o păcăleală, dar cred că cea mai mare parte a lumii financiare este o păcăleală”, a spus actorul.
Bancherii nu sunt însă demni de dispreț din această cauză, spune Gere.
„Este mai demn de dispreț din partea noastră să le permitem să dețină puterea. Joacă un joc foarte subtil. Implică siguranța ta și a familiei tale. Iar asta te atinge foarte profund, corect? (…) Imediat, din punctul lor de vedere, au efectuat un truc magic că sunt zeul”, a afirmat acesta.
Gere a folosit pentru personajul său modelul unuia dintre cei renumiți bancheri din lume, șeful grupului JPMorgan, Jamie Dimon.
Dimon reprezintă modelul perfect pentru personajul din film – un om foarte talentat, cu părți bune, dar care face lucruri rele, a spus actorul.
„L-am văzut cum a depus mărturie când au pierdut 8 miliarde de dolari, sau cât o fi fost. Tipul era atât de antrenant. Îi place atenția. De o încredere supremă, chiar și cu o pierdere, un bun jucător la risc”, a declarat Gere.
Sectorul financiar a fost criticat puternic în ultimii ani la nivel global pentru responsabilitatea de a fi creat criza care a debutat în 2008 cu prăbușirea băncii americane Lehman Brothers. Ca urmare a presiunii publice, liderii politici din marile economii au început să ia măsuri pentru reglementarea mai bună a activităților din sectorul financiar, dar și pentru limitarea pachetelor salariale ale șefilor de instituții financiare.
JPMorgan a înregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari anul trecut în urma unor tranzacții cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase poziții atât de mari pe piață încât a fost poreclit de traderii concurenți „Balena de la Londra”.