Armata Ucrainei atrage atenția asupra faptului că unele muniții aflate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl ar putea exploda, ceea ce ar putea produce un dezastru.
Astfel, autoritățile ucrainene cer ca armata rusă, care a ocupat centrala la scurt timp de la începutul războiului din Ucraina, să se retragă din zonă, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, citată de Reuters.
Aceasta a adăugat că Ucraina a cerut marți, în cadrul negocierilor de pace de la Istanbul, ca Rusia să permită înființarea a 97 de coridoare umanitare care să permită evacuarea localităților ucrainene cele mai afectate de război.
„Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri de demilitarizare a zonei de excludere de la Cernobîl și să trimită acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a declarat politicianul ucrainean.
Irina Vereșciuk a acuzat luni Rusia că a comis acte „iresponsabile” și potențial periculoase în jurul centralei de la Cernobîl.
Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl, unde s-a petrecut cel mai grav accident nuclear din lume, la scurt timp după începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie
Vereșciuk a acuzat Rusia că a „militarizat” zona și că a transportat tancuri vechi și prost întreținute în apropierea centralei. Aceasta a adăugat că vibrațiile puternice provocate de aceste tancuri ar putea afecta centrala.
De asemenea, ea a acuzat trupele ruse că i-au împiedicat pe pompierii ucraineni să stingă o serie de incendii din zonă.
„În contextul securității nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesioniste ale militarilor ruși reprezintă o amenințare foarte serioasă, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni”, a spus ea.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se află în această săptămână în Ucraina pentru discuţii cu guvernul de la Kiev în legătură cu garantarea siguranţei şi securităţii instalaţiilor sale nucleare.