RISC. Peste 3,5 milioane de cetățeni UE riscă să li se refuze cetățenia deplină a Marii Britanii, în urma actualizării politicii de naționalitate la 15 mai

RISC. Peste 3,5 milioane de cetățeni UE riscă să li se refuze cetățenia deplină a Marii Britanii, în urma actualizării politicii de naționalitate la 15 mai
RISC. Peste 3,5 milioane de cetățeni UE riscă să li se refuze cetățenia deplină a Marii Britanii, în urma actualizării politicii de naționalitate la 15 mai
Publicat: 25/05/2020, 00:37
Actualizat: 25/05/2020, 01:19

Cetățenilor UE din Marea Britanie riscă să li se refuze cetățenia deplină după ce Biroul de Interne a plasat noi bariere, în ciuda miniștrilor care „pledează pentru drepturile acestora”.

Politica națională guvernamentală publicată la 15 mai stabilește solicitarea unor dovezi de locuire legală în Marea Britanie

Biroul de Interne- Home Office-a decis să îngreuneze situația rezidenților europeni să devină cetățeni britanici. Cetățenii UE cu statut stabilit, care solicită dobândirea cetățeniei, ar trebui acum să furnizeze dovezi că au locuit legal în Marea Britanie, potrivit unei actualizări a politicii de naționalitate guvernamentală publicată la 15 mai, potrivit The Independent.

Cetățenii UE care nu au un drept de ședere în conformitate cu legislația UE, încalcă legea imigrației din Regatul Unit

Una dintre cerințele din British Nationality Act 1981 este ca solicitantul să demonstreze că nu a fost în niciun moment în perioada de cinci ani care se încheie la data cererii (sau trei ani dacă o astfel de persoană este căsătorită cu un britanic cetățean) în Regatul Unit cu încălcarea legilor privind imigrația.

Rezidenților europeni li s-a oferit statut de imigrare în conformitate cu legislația Regatului Unit, în loc de legislația UE, din cauza Brexit-ului

Din cauza Brexit-ului, rezidenților europeni și membrilor familiei lor li s-a oferit statut de imigrare în conformitate cu legislația Regatului Unit (în loc de legislația UE). Obținerea noului „statut stabilit” nu necesită dovada unui drept anterior de ședere – se bazează în mare parte pe prezența simplă în Marea Britanie.

Statutul  stabilit va servi drept dovadă a lipsei de restricții de imigrare, dar nu va dovedi că reședința persoanei până la obținerea statutului a fost conformă cu legea imigrației

Însă, atunci când persoanele cu statut stabilit sunt solicitate pentru cetățenie, Biroul de Interne spune acum că dreptul la cetățenie trebuie tratat în cererea lor. Pur și simplu a avea un statut stabilit nu este suficient în acest context. Statutul stabilit va servi drept dovadă a lipsei de restricții de imigrare (o alta cerință), dar nu se va dovedi pentru a arăta că reședința persoanei până la obținerea statutului a fost conformă cu legea imigrației.

Se așteptau reguli rapide pentru aproximativ 3,6 milioane de persoane care solicită în prezent să rămână în Marea Britanie, deoarece se caută securitatea suplimentară a drepturilor de rezidență permanentă.

Cu toate acestea, în condițiile în care schimbările au apărut  la începutul acestei luni, unor rezidenți ai UE li s-a spus acum să producă alte dovezi că trăiesc în Marea Britanie legal – chiar și după ce au asigurat așa-numitul „statut stabilit”.

Noile reguli includ faptul că au încheiat o asigurare globală de sănătate (CSI) pentru a acoperi orice perioadă de șomaj, atunci când nu existau o astfel de cerință.

Calea către cetățenia deplină, abandonată de Theresa May în urmă cu trei ani

Acest lucru a fost necesar pentru statutul stabilit până când stipulația a fost abandonată de Theresa May în urmă cu trei ani, după critici răspândite – dar acum a fost reînviată pentru reședința permanentă

Grupul de 3 milioane, reprezentând rezidenții UE în Marea Britanie, a descris noile obstacole drept potențial „devastatoare”, pe fondul unei inundații de aplicații pentru securitatea suplimentară oferită de cetățenia britanică.

Un cetățean al UE, Leticia, a declarat: „Sunt îngrijorată că cererea mea va fi acum refuzată, deoarece nu am furnizat dovezi pentru ceva ce nu mi s-a cerut să furnizeze dovezi atunci când am depus cererea. Cum este corect? ”

Alta a protestat: „Asta tocmai mi s-a întâmplat. Am depus cererea mea pentru cetățenie în ianuarie, iar în urmă cu trei zile mi s-a spus să prezint dovezi privind asigurarea medicală privată din 2013!

Noile reguli vin după critici conform cărora statutul stabilit – departe de a proteja toate drepturile persoanelor cele mai afectate de Brexit, așa cum se pretinde – nu va trata cetățenii UE ca egali.

Joi, s-a dezvăluit că numărul de cereri pentru statutul de soluționare a scăzut în urma închiderii liniilor de consiliere telefonică și a centrelor de scanare din cauza blocării Covid-19, provocând apeluri pentru mai mult timp.

De la 1 ianuarie, viză pentru cetățenii UE

Între timp, în cadrul planurilor de a pune capăt liberei circulații la 1 ianuarie, cetățenii UE vor avea nevoie de viză pentru a lucra, pentru a închiria o casă sau pentru a utiliza servicii publice – în ciuda faptului că, înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor de statut stabilit în iunie anul viitor, doar un pașaport ar fi fost nevoie.

În plus, Guvernul a refuzat pledoaria de a le oferi cetățenilor UE aceeași dovadă fizică a dreptului lor de a rămâne ca altor imigranți – o măsură care este necesară pentru a preveni „un alt scandal Windrush”, au spus unii – în loc să se bazeze pe un sistem digital.

Este prima dată când Biroul de Interne a declarat că statutul stabilit nu este suficient pentru a avea rezidență permanentă.

Acesta le spune oficialilor să ia în considerare „pe echilibrul probabilităților dacă au locuit în Marea Britanie: ca persoană calificată (cum ar fi lucrător, student, angajat independent, autosuficient, pensionat sau incapacitat) [sau] ca membru al familiei o persoana”.

Îndrumările adaugă: „Dacă este cazul, trebuie să fiți, de asemenea, sigur că persoana respectivă locuia legal în Marea Britanie, cu o asigurare completă de sănătate (CSI).”

Pentru a deveni cetățean britanic, proces cunoscut sub numele de naturalizare, o persoană trebuia să dovedească că a trăit în Marea Britanie legal timp de cinci ani sau trei ani, dacă este căsătorită cu un britanic.

Un purtător de cuvânt al Biroului de Interne a insistat să nu se schimbe orientările emise în 2018, spunând: „Aceste cerințe nu sunt noi și au fost întotdeauna în vigoare.

„Dacă cineva dorește să depună o cerere de cetățenie, este foarte binevenit să o facă pe rutele obișnuite și să îndeplinească cerințele pentru naturalizare.”

Peste 3,5 milioane de cereri au fost depuse de cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene

Peste 3,5 milioane de cereri au fost depuse de cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prin EU Settlement Scheme începând cu 14 mai, arată cifrele interne ale Biroului de Interne din Marea Britanie, potrivit Schengen Visa Info. 

Cu încă un an până la închiderea schemei pentru aplicații la 20 iunie 2021, a devenit deja cea mai mare schemă de acest fel din istoria britanică.

EU Settlement Scheme a fost creată pentru cetățenii UE, SEE sau elvețieni și membrii familiei lor care locuiesc în Marea Britanie care doresc să rămână în țară după ce Marea Britanie a părăsit UE. Acordă solicitanților eligibili cu statut decontat și pre-decontat, permițându-le să trăiască în Marea Britanie după 30 iunie 2021.

De când a fost lansată, Marea Britanie a cheltuit milioane în publicitatea campaniei și ajutând cetățenii vulnerabili să aplice. Numai în acest an, Biroul de Interne a anunțat o finanțare suplimentară de 8 milioane de lire sterline pentru a ajuta cetățenii vulnerabili din UE să aplice.

În același timp, o gamă largă de asistență a fost disponibilă pentru cei care au avut nevoie de ajutor pentru a depune o cerere sau care au întrebări despre schemă, chiar și în toată pandemia.

Potrivit ministrului pentru  frontiere și imigrație, Kevin Foster, cetățenii UE fac parte din structura societății britanice.

„Sunt prietenii, familia și vecinii noștri, care ne îmbogățesc cultura și comunitatea. Prin urmare, sunt mulțumit că am avut deja mai mult de 3,5 milioane de cereri, rămânând peste un an până la data limită. Schema este cea mai mare de acest fel din istoria britanică și mai rămâne mult timp pentru a aplica ”, a spus el.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...