Premierul britanic, Rishi Sunak, a încercat să justifice, în Camera Comunelor, bombardamentele efectuate de Marea Britanie împreună cu Statele Unite împotriva militanților huthi din Yemen, subliniind că Guvernul de la Londra nu vrea nicio ”confruntare” și susținând că atacurile nu au nicio legătură cu războiul dintre Israel și grupul islamist Hamas.
”Domnule președinte, abordarea de a încerca să contracarăm atacurile militanților huthi după ce au fost lansate pur și simplu nu este sustenabilă. Am doborât deja zeci de rachete și drone care vizau nave civile și vase ale Forțelor Navale Regale. Iar militanții huthi au lansat încă cel puțin 12 atacuri după 11 ianuarie. Noaptea trecută, am atacat două baze militare situate la nord de orașul Sanaa, unde erau mai multe ținte specifice, utilizate de insurgenții huthi pentru susținerea atacurilor asupra culoarelor de navigație”, a declarat Rishi Sunak, marți, în Camera Comunelor, potrivit postului de televiziune Sky News.
”Vreau să fiu foarte clar: noi nu vrem o confruntare. Repet că nu există nicio legătură între acțiunile noastre de autoapărare din Marea Roșie și criza din Israel și Fâșia Gaza”, a subliniat Rishi Sunak, pe fondul preocupărilor privind atragerea Marii Britanii în conflictul israelo-palestinian.
Militanții huthi din Yemen, susținuți de Iran, au lansat constant drone și rachete asupra Israelului și asupra navelor din Marea Roșie ca reacție la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, declanșată după atacurile islamiste din 7 octombrie 2023, soldate cu peste 1.200 de morți în sudul Israelului.
Începând din 11 ianuarie, Statele Unite și Marea Britanie au efectuat opt serii de bombardamente asupra infrastructurii militare a militanților huthi din Yemen. În cursul nopții de luni spre marți au fost atacate opt obiective militare din Yemen.
”Au fost efectuate noi raiduri aeriene proporționate și necesare, pentru protejarea comerțului liber. Obiectivul nostru este reducerea tensiunilor și restabilirea stabilității în zona Mării Roșii, dar vrem să reiterăm avertismentul adresat liderilor Mișcării Huthi: nu vom ezita să protejăm viețile și comerțul liber pe una dintre rutele esențiale de navigație”, au anunțat, într-un comunicat comun, Statele Unite și Marea Britanie.
Foto: Profimedia
Citește și: