Ritmul activităților economice continuă să scadă în zona euro
Activitățile economice au continuat să încetinească în zona euro, deși într-un ritm mai puțin intens decât așteptările analiștilor, conform unui raport elaborat de agenția de evaluare S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB).
Indicele General privind Puterea de Achiziție a Managerilor (PMI), elaborat de grupul de evaluare S&P Global, este la nivelul de 47,1 în noiembrie, în creștere ușoară de la 46,5 puncte, în octombrie, și peste așteptările piețelor, de 46,9.
”Cea mai nouă evaluare evidențiază în continuare a șasea lună consecutivă de reducere a activităților de afaceri, deși într-un ritm decelerat, iar serviciile și producția arată contracții mai ușoare”, indică Raportul elaborat de agenția de rating S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB). Orice punctaj sub nivelul de 50 indică scădere economică.
Cererea de pe piețe continuă să scadă în zona euro. ”Noile ordine au înregistrat cel mai slab declin în patru luni, iar blocajele rețelelor de furnizare au scăzut pentru a opta lună consecutivă. Nivelul angajărilor a înregistrat primul declin din ultimii trei ani”, subliniază autorii raportului, avertizând că activitățile din sectorul privat ”rămân slabe”.
Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat marți că piețele financiare par ”reziliente”, dar ”stabilitatea financiară a zonei euro rămâne fragilă”.
Potrivit evaluărilor Comisiei Europene, ”economia europeană și-a pierdut impulsul anul acesta”, în contextul ”costurilor mari de trai, al cererii externe slabe și al înăspririi politicii monetare”. Creșterea PIB-ului în 2023 ar urma să fie de 0,6% atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, cu 0,2% sub proiecțiile din vară.
”Cei mai recenți indicatori ai mediilor de afaceri și datele din octombrie arată o activitate economică subperformantă și în trimestrul al patrulea de anul acesta, în contextul incertitudinii din ce în ce mai mari”, a avertizat Comisia Europeană.
În 2024, zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 1,2%, în scădere de la proiecția de 1,3%.
Foto: Profimedia
Citește și: