Ritmul creșterii economice încetinește în UE, într-un context geopolitic instabil / ”Economia UE trebuie să facă față provocărilor structurale”
Ritmul creșterii economice în Uniunea Europeană încetinește, în contextul intensificării incertitudinii la nivel internațional, anunță Comisia Europeană, revizuind în scădere evoluțiile economice pentru 2023, dar anticipând o potențială relansare anul viitor.
”Economia europeană și-a pierdut impulsul anul acesta, în contextul costurilor mari de trai, al cererii externe slabe și al înăspririi politicii monetare. Deși activitățile economice ar urma să se redreseze gradual, Prognoza de toamnă a Comisiei Europene constă într-o revizuire în scădere a creșterii PIB-ului UE comparativ cu proiecțiile din vară. (…) După o expansiune solidă în 2022, valoarea reală a PIB-ului s-a contractat spre sfârșitul anului și a crescut foarte puțin în primele trimestre din 2023. Inflația încă mare, deși aflată în scădere, alături de politicile monetare mai stricte au generat efecte mai mari decât așteptările, pe fondul cererii externe slabe. Cei mai recenți indicatori ai mediilor de afaceri și datele din octombrie arată o activitate economică subperformantă și în trimestrul al patrulea de anul acesta, în contextul incertitudinii din ce în ce mai mari. Creșterea PIB-ului în 2023 ar urma să fie de 0,6% atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, cu 0,2% sub proiecțiile din vară”, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
Activitățile economice ar urma să se relanseze în 2024, când este așteptată o creștere economică de 1,3% în zona euro, deși cu 0,1% mai slabă decât estimările din vară.
Inflația rămâne pe o direcție descendentă, fiind de 2,9% în zona euro în octombrie, după vârful de 10,6% atins în 2022.
Valdis Dombrovskis: ”Economia UE trebuie să facă față provocărilor structurale îndelungate”
”A fost un an marcat de provocări pentru economia UE, afectată de impactul războiului Rusiei în Ucraina, de cererea globală slabă și de prețuri de consum mai mari. După creșterea economică slabă de anul acesta, ne putem aștepta la o relansare modestă în 2024, ajutată de piețele muncii puternice și de scăderea în continuare a inflației. Cu toate acestea, încă ne confruntăm cu un mediu geopolitic foarte instabil, agravat acum de conflictul din Orientul Mijlociu. În pofida rezilienței noastre la șocuri consecutive, economia UE trebuie să facă față provocărilor structurale îndelungate. Acest lucru evidențiază urgența pentru statele membre de a implementa în totalitate reformele și investițiile stabilite prin Planurile de relansare și reziliență”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri Economice.
Foto: Profimedia
Citește și:
Acord politic la nivelul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic