Român fără adăpost, ucis pentru un telefon de un adolescent în Dublin. Tânărul și-a aflat pedeapsa
Claudiu Robu, românul fără adăpost, a fost ucis în septembrie 2020 de un adolescent, în Dublin, Irlanda. Tânărul, care și-a recunoscut fapta, și-a aflat recent pedeapsa – închisoare pe viață.
Trupul neînsuflețit al românului a fost găsit în septembrie 2020 pe marginea unui drum de la periferia orașului Dublin. Informațiile oferite de anchetatori arată faptul că bărbatul era un cunoscut om al străzii, care de obicei stătea în zona unde a fost ucis, respectiv South Circular Road, din cartierul Killmainham. Adolescentul în vârstă de 17 ani voia să îi fure telefonul iar într-o noapte a început să îl lovească puternic pe român, a luat mobilul și a fugit.
Adolescentul și-a recunoscut fapta
Acesta a fost de la început principalul suspect în cadrul investigației, dar în cele din urmă și-a recunoscut fapta. Astfel, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru faptul că l-a ucis pe Claudiu Robu, însă pentru că și-a recunoscut fapta ar putea fi încarcerat doar 8 ani, relatează breakingnews.ie.
În cadrul anchetei s-a descoperit faptul că adolescentul era de fapt traumatizat de cei 17 ani de suferinţă şi de neglijenţă pe care i-a trăit, fapt care l-a constrâns să aibă un comportament vulcanic și să se implice foarte des în conflicte.
Judecătorul care a dat sentința a susținut că este nevoie de „un efort semnificativ” din partea agențiilor statului pentru a-l reabilita deoarece rapoartele înaintate Curții arată că tânărul prezintă un mare risc de recidivă în ceea ce privește infracțiunile din violență.
De asemenea, acesta a transmis că există „elemente foarte îngrijorătoare” în aces caz, inclusiv faptul că acuzatul este „un tânăr volatil, predispus la furie și capabil de mari violențe”. Totodată, judecătorul a explicat faptul că în luarea deciziei de condamnare a avut în vedere factori precum vârsta acuzatului, recunoașterea vinovăției, precum și acceptarea responsabilității morale cu privire la fapta comisă. Adolescentul a arătat, de asemenea, „un anumit grad de remușcare” și, în timp ce lipsa empatiei apărea în rapoartele psihologice prezentante Curții, judecătorul a explicat că acest lucru este cauzat de „lipsa dezvoltării emoționale” a tânărului.