Români tratați ca sclavi într-o spălătorie auto din Anglia. Obligați să lucreze fără protecție cu substanțe atât de periculoase încât le-au „mâncat picioarele”

Publicat: 15 06. 2021, 15:16
Români tratați ca sclavi într-o spălătorie auto din Anglia. Obligați să lucreze fără protecție cu substanțe atât de periculoase încât le-au „mâncat picioarele” / Sursa FOTO: wikimedia.org

Români tratați ca sclavi într-o spălătorie auto din Anglia, de asta au avut parte câțiva concetățeni plecați la muncă în Regatul Unit. În locul unui trai mai bun decât cel de acasă, s-au trezit umiliți și forțați să lucreze fără protecție cu substanțe periculoase. Unii chiar au suferit răni grave, scrie BBC. S-a ajuns până acolo încât picioarele „le-au fost mâncate” și nu au mai putut merge.

Doi bărbați au fost găsiți vinovați de o curte britanică, fiind acuzați că au format și coordonat o rețea de sclavie modernă la o spălătorie auto din orașul Carlisle. Victimele, cetățeni români, erau exploatate prin muncă, în condiții aproape inumane, care în fnal le-a afectat și sănătatea.

Românii munceau și 11 ore pe zi pentru 20 de lire sterline

Vinovați de toate acestea se fac Defrim Paci (42 de ani), din Nottinghamshire, și Sitar Ali (33 de ani), din Carlisle. Ei i-au adus pe români în Marea Britanie, Anglia, și i-au obligat să lucreze uneori în condiții de sclavie. În timpul procesului, românii le-au povestit juraților Tribunalului din Carlisle cum erau forțați să locuiască în case murdare și aglomerate.

  • Arestați preventiv, Paci și Ali își vor afla condamnarea la 30 iulie. Fratele lui Paci, Jetmir Paci (37 de ani), a fost găsit nevinovat de Tribunalul din Carlisle.

Procurorul Martin Reid a demonstrat cum, între 2016 și 2017, muncitorii de la spălătoria auto „Shiny”, din Carlisle, „erau obligați să lucreze multe ore peste program, în condiții proaste, pentru salarii reduse, în beneficiul inculpaților”. Din câte se pare, românilor li s-au luat cărțile de identitate drept garanție până la rambursarea datoriilor făcute prin aducerea lor în Marea Britanie. „Erau plătiți cu doar 20 de lire sterline după ce munceau și câte 11 ore pe zi, asta timp de 6 zile pe săptămână”, a arătat procurorul.

Fără să primească echipament de protecție, românii s-au îmbolnăvit de la lucrul cu substanțe periculoase. Unii s-au ales cu pielea arsă de pe urma puternicelor substanțe chimice folosite în spălătorie. La proces, un bărbat a povestit că nu mai putea sta ridicat deoarece „apa mi-a mâncat picioarele”.

În rețeaua infracțională, Defrim Paci era cel care organiza afacerea, iar Sitar Ali se ocupa de recrutarea personalului.