România cere Franței să explice nota poliției judiciare despre „explozia” numărului de infractori români
Ministerul Afacerilor Externe informează că a solicitat Ambasadei României la Paris să ceară clarificări autorităților franceze cu privire la informațiile apărute în presă referitoare la o notă a poliției judiciare din Franța care confirmă explozia numărului infracțiunilor comise de cetățeni români.
MAE precizează, într-o poziție transmisă MEDIAFAX, că în urma publicării în ediția electronică a cotidianului francez Le Parisien a unui articol cu privire la această notă a poliției judiciare, a solicitat Ambasadei României la Paris să întreprindă de urgență demersuri de clarificare pe lângă autoritățile franceze competente. mai mult. Mai mult, se arată că potrivit poziției oficiale franceze de până în prezent, autoritățile franceze nu dețin statistici pe criteriu de cetățenie sau pe criteriu etnic”.
Totodată, MAE ține să arate că expresia „mis en cause” din textul original din franceză al articolului „Une note confirme l”explosion de la delinquance roumaine”, publicat joi de Le Parisien, desemnează „fie o persoană suspectă, fie o persoană interpelată în legătură cu circumstanțele comiterii unei fapte prevăzute de legea penală franceză, și nicidecum o persoană inculpată împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală”.
„Mai mult, o persoană «mise en cause» nu va fi, în mod automat, și trimisă în judecată și condamnată. Statisticile corecte referitoare la rata infracționalității trebuie să conțină exclusiv date vizând persoanele condamnate definitiv de către o instanță penală, care, în mod firesc, reflectă cifre mai mici față de numărul persoanelor din categoria «mis en cause»”, se subliniază în poziția MAE.
Numărul infrancțiunilor comise de cetățeni români în Franța a explodat în perioada 2009-2011, potrivit unei note redactată la 8 iunie de Direcția centrală a poliției judiciare (DCPJ) și obținută de cotidianul francez Le Parisien, potrivit ediției electronice a acestuia.
Rețele structurate au fost deja identificate, iar unele dintre ele au fost destructurate, în special la Paris, unde sunt detașați polițiști români de mai multe luni, în special pentru a ajuta la identificarea minorilor. „Cea mai mare problemă este că nu au acte, îi reținem câteva ore, apoi îi plasăm în centre, de unde fug. De multe ori îi arestăm de două ori în aceeași zi”, susține un polițist din Paris.