România apare în raportul elaborat de membri democrați ai Congresului SUA privind presupuse plăți în valoare de 7,8 milioane de dolari de la guverne străine către firme ale fostului președinte Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie.
Conform raportului elaborat de congresmeni democrați, guverne străine au oferit fonduri rețelei de hoteluri a lui Trump din Washington și din Las Vegas, precum și Turnului Trump din orașul New York.
China este pe primul loc pe listă, cu plăți de aproape 5,6 milioane de dolari, fiind urmată de Arabia Saudită, cu o sumă de peste 615.000 de dolari. Qatarul ar fi plătit 465.000 de dolari companiei care administrează Turnul Trump din New York, iar Kuwaitul 303.000 de dolari. Pe listă figurează, printre alte țări, India, Malaysia, Afganistanul, statul Filipine, Emiratele Arabe Unite, Republica Democrată Congo, Turcia și Ungaria.
”În plus, registre contabile furnizate Comisiei de grupul de audit Mazars indică faptul că Azerbaidjanul, Namibia, România și Costa Rica au avut conturi la o proprietate deținută de Trump după ce acesta devenise președinte al SUA, dar compania Mazars nu a furnizat documente care să detalieze scopurile sau volumul cheltuielilor făcute de aceste țări”, arată Raportul elaborat de congresmeni democrați.
Documentul face referire la ”o vizită VIP” organizată de ”Ambasada României” în perioada 31 mai-11 iunie 2017. Acest interval coincide cu o vizită efectuată în SUA de președintele Klaus Iohannis.
”În mod esențial, documentele evidențiază o rețea de plăți de milioane de dolari făcute de guverne străine și de agenții acestora direct către firmele deținute de Trump, în timp ce președintele Trump se afla la Casa Albă. Prin încasarea plăților din străinătate, președintele Trump a plasat în mod repetat interesele financiare personale și interesele cercurilor de bogăție și putere din străinătate deasupra interesului public, generând exact împărțirea loialității între forțe străine și poporul american pe care autorii Constituției încercau să o evite”, arată raportul elaborat de congresmeni democrați, adresat Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților în contextul intensificării disputelor politice înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din noiembrie.
Raportul democraților a fost prezentat în timp ce Partidul Republican încearcă, la rândul său, să evidențieze amploarea afacerilor familiei președintelui Biden, vizând în principal legăturile fiului acestuia, Hunter Biden, cu guverne străine, inclusiv cu cel din China. Ca reacție la prezentarea raportului, membri republicani ai Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților au denunțat ”obsesia” democraților legată de Trump.
”Fostul președinte Trump are afaceri legitime, spre deosebire de familia Biden. Familia Biden și asociații acesteia au obținut 24 de milioane de dolari prin plăți primite în numele lui Biden din China, Rusia, Ucraina, Kazahstan și România. Nu au fost furnizate în schimb bunuri ori servicii, ci acces la Joe Biden și la rețeaua Biden”, a afirmat joi congresmanul republican James Comer, președintele Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților.
O verificare efectuată de cotidianul The Washington Post arată că, din afacerile în străinătate cunoscute până acum, doar 7,5 milioane de dolari au ajuns la membri ai familiei Biden, dintre care șapte milioane direct la Hunter Biden. De asemenea, conform verificărilor, multe dintre companiile vizate nu erau de tip paravan, așa cum a susținut James Comer, ci erau organizate în jurul activităților de afaceri și investiții.
Citește și: