România EXPULZEAZĂ un diplomat rus. SUA și 14 state UE au anunțat măsuri similare
Și SUA au anunțat că expulzează 60 de diplomați ruși, ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie.
În afară de expulzarea diplomaților, Casa Albă a dispus și închiderea Consulatului rus din orașul american Seattle. Printre diplomații ruși expulzați se numără 12 presupuși agenți de informații activi în Misiunea Rusiei din New York.
Decizia reflectă preocupările Washingtonului că activitățile de spionaj ale Rusiei sunt din ce în ce mai agresive, au declarat oficiali din cadrul Administrației Donald Trump citați de agenția Reuters.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat luni că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.
Și Uniunea Europeană a criticat dur situația apărută în Marea Britanie, mai multe state analizând posibilitatea retragerii propriilor reprezentanți diplomatici din Rusia ori expulzarea diplomaților ruși, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie ce a vizat un fost spion rus, informează agenția de știri Tass, citând o sursă diplomatică europeană.
„Unele state membre iau în considerare posibilitatea rechemării proprilor diplomaților și/ori să-i expulzeze pe cei ruși”, a declarat diplomatul în marja întâlnirii Consiliului European.
Potrivit acestuia, „mai puțin de jumătate din țările membre UE sunt pregătite să-și asume astfel de măsuri”, inclusiv Polonia, Franța și cele trei state baltice.
Uniunea Europeană a decis să-și recheme ambasadorul de la Moscova pentru „consultări”, după ce liderii Blocului comunitar s-au declarat de acord cu evaluarea Londrei că Rusia este „cel mai probabil” responsabilă pentru atacul neurotoxic ce l-a vizat pe un fost spion rus aflat în Marea Britanie.
Administrația Vladimir Putin a exprimat regret că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivității, în cazul atacului neurotoxic.